Κυριακή, 28 Αυγούστου 2011

"Η ύφεση βαθαίνει επικίνδυνα"

Η ύφεση βαθαίνει επικίνδυνα και επηρεάζει και τους δημοσιονομικούς στόχους, όπως παραδέχθηκε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη.
«Τώρα βλέπουμε ότι η ύφεση θα κινηθεί σε επίπεδα πάνω από 4,5%, άρα είμαστε αντιμέτωποι με ένα μακροοικονομικό ζήτημα, το οποίο αναμφίβολα επηρεάζει και τους δημοσιονομικούς στόχους», δήλωσε ο υπουργός. Υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καμία διάθεση να εξωραΐσει την κατάσταση –«εγώ προσωπικά μιλάω τη γλώσσα της ειλικρίνειας και της αλήθειας», είπε χαρακτηριστικά– ανέφερε ότι όντως με βάση τα στοιχεία η ύφεση θα είναι βαθύτερη από αυτή που είχε προβλεφθεί όταν καταρτίστηκε και ο αρχικός προϋπολογισμός του 2011 και το τελικό μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα την Ανοιξη.
Παρά την πολύ δύσκολη κατάσταση, όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, ο κ. Βενιζέλος επέμεινε ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουν οι προσπάθειές μας και εάν εφαρμοστούν πλήρως και με συστηματικότητα τα ψηφισμένα και συμφωνημένα μέτρα, θα είμαστε πάρα πολύ κοντά στον δημοσιονομικό μας στόχο και θα μπορέσουμε το 2012 να αλλάξουμε την ατμόσφαιρα. «Δεν λέω ότι θα φτάσουμε οπωσδήποτε σε θετικό πρόσημο, αλλά η δραστική μείωση της ύφεσης διαμορφώνει μια τελείως διαφορετική κατάσταση», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων προς τη Φινλανδία, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η συζήτηση που διεξάγεται στην Ελλάδα για το θέμα αυτό είναι τραγική στην αφέλειά της. Αφού ανέφερε ότι οι διμερείς επαφές με τη Φινλανδία είχαν ξεκινήσει με εντολή της Ε.Ε. πριν από την απόφαση της 21ης Ιουλίου, επέμεινε ότι από τη δική μας πλευρά εμφανιστήκαμε απολύτως αμετακίνητοι εκεί που έπρεπε. «Θα βρεθεί λύση γιατί ουδείς καταλογίζει στην Ελλάδα οποιαδήποτε ευθύνη», εκτίμησε ο υπουργός, στρέφοντας πάντως τα βέλη του κατά της Ν.Δ., λέγοντας ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση με εντυπωσιακά αφελή και δραματικό ανεύθυνο τρόπο παρασύρει κι άλλες δυνάμεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης και λέει ότι εμείς πήραμε μια πρωτοβουλία που δεν έπρεπε να ληφθεί».
Για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο υπουργός είπε ότι είναι απόλυτα ασφαλές και διπλοεγγυημένο με τη χρηματοδότησή του να είναι απολύτως διασφαλισμένη, ενώ επανέλαβε ότι θα υπάρξει κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.
«Ναι, υπάρχουν 30 δισ. ευρώ για τον σκοπό αυτό, όχι για να στηριχθούν οι μεγαλομέτοχοι αλλά για να στηριχθεί η Οικονομία», τόνισε.
Αναφερόμενος, τέλος, στο θέμα του ΦΠΑ, είπε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση των συντελεστών δεν έχει νόημα αν προηγουμένως δεν έχει λυθεί το υπαρξιακό ζήτημα του μηχανισμού είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ. Ειδικά για τον χώρο της εστίασης παρατήρησε ότι ο στόχος με τον ΦΠΑ στο 23% είναι να εισπραχθούν 800 εκατ. ευρώ, ωστόσο άφησε αιχμές για την στάση των 200.000 μικρών επιχειρήσεων εστίασης, οι οποίες –όπως υποστήριξε– δεν προσφέρουν και πολύ μεγάλη ευκολία στον έλεγχο είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία της Οικονομίας λέγοντας ότι φοβάται πως το πράγμα έχει ξεφύγει. «Είναι πολύ πιθανό η επίσημη ανεργία να φτάσει το 20% μέχρι το τέλος της χρονιάς, η ύφεση βαθαίνει, ενώ η κατάσταση των τραπεζών είναι τραγική», τόνισε ο Καρατζαφέρης.
Απευθυνόμενος δε προς τον υπουργό Οικονομικών, είπε: «Δεν έχει πειστεί κανείς ότι το πρόγραμμα μπορεί να βγει... Δεν έχετε βρει ως κυβέρνηση τον σωστό δρόμο και επαφίεστε στα κεφάλαια από την Ευρώπη, ενώ δεν κάνετε τίποτα για την ελληνική πραγματικότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου