Σάββατο, 13 Αυγούστου 2011

Yφεση -6,9% στο β’ τρίμηνο

Κολλημένη στην «κινούμενη άμμο» της ύφεσης παρέμεινε η ελληνική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο του 2011, με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας (δηλαδή την αξία των παραγόμενων αγαθών και υπηρεσιών) να μειώνεται κατά 6,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, στη μείωση του ΑΕΠ συνέβαλε η μείωση στην εγχώρια ζήτηση (τελική καταναλωτική δαπάνη και ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη βελτίωση που σημειώθηκε στο εμπορικό ισοζύγιο, λόγω μείωσης των εισαγωγών και αύξησης των εξαγωγών.
Παρά ταύτα, όμως, το ζητούμενο είναι να ξεκολλήσει η οικονομία από το τέλμα της ύφεσης που έχει οδηγηθεί εξαιτίας των λανθασμένων κυβερνητικών επιλογών και των άστοχων χειρισμών της.
Στο γεγονός αυτό επικεντρώνει και την κριτική της η Νέα Δημοκρατία. «Η οικονομία πορεύεται σε μακρά έρημο», δήλωσε χθες ο αναπληρωτής του τομέα οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «Η ένταση και έκταση της ύφεσης είναι πρωτόγνωρη. Υπερβαίνει και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις. Μια ύφεση που από τη μία μεριά απορροφά την αποτελεσματικότητα των μέτρων λιτότητας και από την άλλη οδηγεί την οικονομία στην παγίδα ενός τεράστιου χρέους. Τα στοιχεία αυτά καθιστούν ουτοπική την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για ύφεση μόνο 3,5% το 2011. Η "συνταγή" για την έξοδο από την κρίση είναι λανθασμένη», συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας, για να καταλήξει λέγοντας ότι «είναι επιβεβλημένη η άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας που θα στηρίζεται στις προτάσεις που με ρεαλισμό και διορατικότητα, έγκαιρα έχει καταθέσει η ΝΔ και ο πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς».
«Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την ύφεση και για την ανεργία δείχνουν πως η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα έχει καταρρεύσει και ότι η κυβέρνηση έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο», επισήμανε η Δημοκρατική Συμμαχία, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η αλόγιστη αύξηση των φορολογικών συντελεστών και ειδικότερα του ΦΠΑ θα οδηγήσει την οικονομία «στην πιο βαθιά ύφεση που έχει γνωρίσει μεταπολεμικά».
«Η κλιμάκωση της ύφεσης απαιτεί περισσότερη κατανόηση και εντατικοποίηση προσπαθειών σε όλους τους τομείς, από κόμματα και κοινωνία», επισήμανε ο ΛΑΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου