Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011

Μαλλιά - κουβάρια πάλι στο ΠΑΣΟΚ!

Με τα ξεσπάσματα των βουλευτών και τις επιφυλάξεις πολλών υπουργών βρέθηκε χθες αντιμέτωπος ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, κατά την ενημέρωση που επιχείρησε να τους κάνει για τις κρίσιμες εξελίξεις στο πεδίο της Οικονομίας. Ο υπουργός, σύμφωνα με τις πληροφορίες, άφησε σε όλους ανοιχτό το ενδεχόμενο για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που συμφωνήθηκε στις 21 Ιουλίου, ενώ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πρόθεσης της κυβέρνησης να ενδώσει στις νέες πιέσεις των δανειστών, που αναμένεται να ανακοινωθούν στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Οκτωβρίου.
Ενημερώνοντας χθες τους βουλευτές στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος ήρθε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αντιμέτωπος με ένα μεγάλο κύμα κριτικής στις επιλογές του, το οποίο ο ίδιος προσπάθησε να αποκρούσει κυρίως με το επιχείρημα ότι έχει αναλάβει μόλις τρεις μήνες τη διαχείριση των οικονομικών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ατμόσφαιρα ήταν τόσο φορτισμένη ώστε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έφθασε στο σημείο να εγκαλέσει τους βουλευτές για το ότι δεν τολμούν να θέσουν τα ερωτήματα και τις γκρίνιες τους στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο ίδιος φέρεται να τους είπε ότι η συγκυρία είναι πολύ δύσκολη, ότι η χώρα βρίσκεται «πάλι στην κόψη του ξυραφιού» και ότι «η καταστροφή από τον θρίαμβο απέχει μια κλωστή και πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί. Θα ζήσουμε έναν κολασμένο μήνα»! Παραδέχτηκε μάλιστα ότι γίνονται συζητήσεις για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε μεγάλο ποσοστό, αλλά ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση, τουλάχιστον επισήμως, εμμένει στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.
Η εισήγησή του κάθε άλλο παρά συγκράτησε τους βουλευτές, που έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν πρόωρες εκλογές ώστε να απεγκλωβιστούν και οι ίδιοι από το αδιέξοδο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συνεδρίαση ήταν «επεισοδιακή», ενώ εντύπωση προκάλεσε το ξέσπασμα του πρώην υφυπ. Οικονομικών κ. Δ. Κουσελά, που επέκρινε την κυβέρνηση ότι δε λαμβάνει κανένα μέτρο για τους μεγαλοοφειλέτες. «Εγώ είμαι 3 μήνες υπουργός. Εσύ τι έκανες όταν ήσουν υφυπουργός;» απάντησε ο κ. Βενιζέλος, προκαλώντας τον βουλευτή να αποκαλύψει πως όταν ήταν μέλος της κυβέρνησης (μέχρι τον ανασχηματισμό του Ιουνίου) παρέδωσε λίστα με ονόματα 3.800 φοροφυγάδων και μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου (διαφορετική από την τελευταία με τα "μη εισπράξιμα" ποσά του δόθηκε στη δημοσιότητα), με αποτέλεσμα να δει την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση!
Πέραν αυτού, η κ. Β. Παπανδρέου φέρεται να ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς εκλογές, ενώ άλλοι βουλευτές όπως ο Μ. Ανδρουλάκης, η Μ. Αποστολάκη και άλλοι άσκησαν κριτική στη λειτουργία της κυβέρνησης. Έντονη ήταν και η άρνηση πολλών βουλευτών στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.
Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους υπουργούς για τις συζητήσεις με την Τρόικα και τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, συναντώντας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έντονο προβληματισμό από την πλευρά τους. Στη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης ο υπουργός φέρεται να μίλησε ανοιχτά και για το θέμα του «κουρέματος», παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι όσα αποφασίστηκαν στις 21 Ιουλίου πλέον δεν επαρκούν για τη διάσωση της χώρας. «Εμείς θέλουμε όλο το κεκτημένο της 21ης Ιουλίου και αν δίπλα σε αυτό προστεθεί και κάτι επιπλέον, αυτό θα είναι καλό», διέρρευσε μετά τη συνεδρίαση υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου