Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011

Εφιάλτης δίχως τέλος το δράμα των μεταναστών στον Έβρο

Εφιαλτική είναι η κατάσταση στην περιοχή του Εβρου όπου το τελευταίο διάστημα οι διακινητές έχουν αλλάξει τρόπο δράσης, εγκαταλείποντας ομάδες λαθρομεταναστών μέσα στο ποτάμι, με συνέπεια να πνίγονται ή να πεθαίνουν από το κρύο, καθώς δε γνωρίζουν πού πηγαίνουν, ενώ αρκετοί είναι και αυτοί που εγκλωβίζονται σε νησίδες.
Την Τρίτη ακόμη ένα πτώμα νεαρού λαθρομετανάστη εντοπίστηκε στην περιοχή του Σοφικού Ορεστιάδας, ενώ την ίδια μέρα αστυνομικοί απεγκλώβισαν από νησίδα του ποταμού ομάδα έξι Αφγανών μεταξύ των οποίων μία νεαρή γυναίκα, σε κατάσταση σοκ, που κρατούσε στην αγκαλιά το παιδί της, ένα βρέφος δέκα μηνών.
Είναι χαρακτηριστικό πως από την αρχή του χρόνου μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου συνελήφθησαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα 35.544 λαθρομετανάστες, ενώ πέρυσι το ίδιο διάστημα οι συλλήψεις ανέρχονταν σε 31.345, δηλαδή καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 13,40%.
Ο Εβρος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι η μοναδική περιοχή σε όλη τη χώρα όπου η λαθρομετανάστευση συνεχώς αυξάνεται, με συνέπεια η κατάσταση να έχει ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο.
Οπως εξηγούν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, πολλοί διακινητές μετά τις αλλεπάλληλες συλλήψεις «συναδέλφων» τους αποφεύγουν πλέον να συνοδεύουν τους λαθρομετανάστες στο ελληνικό έδαφος. Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με αστυνομικούς, έχει παρατηρηθεί πως οι αλλοδαποί, κυρίως Τούρκοι, διακινητές στοιβάζουν τους λαθρομετανάστες σε βάρκες, τις οποίες σπρώχνουν στα νερά του Εβρου και στη συνέχεια τις εγκαταλείπουν στην τύχη τους.
«Κάποιες από αυτές αναποδογυρίζουν παρασύροντας στο θάνατο λαθρομετανάστες, ενώ άλλοι βρίσκουν καταφύγιο σε νησίδες στη μέση του ποταμού και από εκεί καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια μέχρι να τους εντοπίσει κάποια περίπολος. Οι λαθρομετανάστες δε γνωρίζουν πού πηγαίνουν, πανικοβάλλονται εύκολα και έτσι έχουμε ατυχήματα με νεκρούς», εξηγεί χαρακτηριστικά αστυνομικός.
Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, οι αστυνομικοί εντόπισαν τρία πτώματα λαθρομεταναστών, ο θάνατος των οποίων αποδόθηκε σε πνιγμό, ενώ ένας ακόμη εκτιμάται ότι έχασε τη ζωή του εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών.
Ξημερώματα της Τρίτης διακινητές εγκατέλειψαν μία ομάδα έξι λαθρομεταναστών, υπηκόων Αφγανιστάν, σε νησίδα στη μέση του ποταμού Εβρου στην περιοχή της Ορεστιάδας. Πανικόβλητοι άρχισαν να καλούν σε βοήθεια, καθώς το σημείο ήταν αρκετά βαθύ και ήταν αδύνατο να βγουν στην όχθη περπατώντας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η ζωή τους.
Τις απεγνωσμένες κραυγές τους για βοήθεια άκουσαν αστυνομικοί, που είχαν στήσει ενέδρα σε κοντινή περιοχή. Φτάνοντας στην περιοχή διαπίστωσαν ότι μεταξύ των αλλοδαπών στη νησίδα βρισκόταν και μία νεαρή γυναίκα με το δέκα μηνών βρέφος της, η οποία βρισκόταν σε κατάσταση πανικού, έκλαιγε και καλούσε απεγνωσμένα σε βοήθεια. Τελικά οργανώθηκε επιχείρηση διάσωσης κατά τη διάρκεια της οποίας αστυνομικοί μετέφεραν με βάρκα τους λαθρομετανάστες από τη νησίδα στην ελληνική όχθη, στη συνέχεια όλοι τους διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Ορεστιάδας και όπως διαπιστώθηκε ήταν καλά στην υγεία τους.Αριθμοί που σοκάρουν
Μόνο κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, συνελήφθησαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στην περιοχή του Εβρου 7.052 λαθρομετανάστες, τον Αύγουστο οι συλλήψεις ανέρχονταν σε 6.339, τον Ιούλιο σε 5.941 και τον Ιούνιο σε 3.689. Επίσης, συνολικά 3.775 αλλοδαποί εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν το Μάιο, άλλοι 2.878 τον Απρίλιο, 2.020 το Μάρτιο, 1.650 το Φεβρουάριο και 2.140 τον Ιανουάριο.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου