Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011

Θα "κουρέψουν" και τον κατώτατο μισθό!

Επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς το υπουργείο Εργασίας ότι πάει για «κούρεμα» τον κατώτατο μισθό της Εθνικής Σύμβασης. «Όσοι έχουν διαβάσει το αρχικό αλλά και κάθε επικαιροποιημένο Μνημόνιο γνωρίζουν ότι τα θέματα των εργασιακών σχέσεων, των κατώτατων μισθών και των επιχειρησιακών συμβάσεων περιλαμβάνονται σταθερά στις διαρθρωτικές αλλαγές που θεωρούν οι εταίροι μας ως επιβεβλημένες», ανέφερε χθες ο Γ. Κουτρουμάνης, απαντώντας για το θέμα των συμβάσεων και ειδικότερα για τις αλλαγές που φέρνει το άρθρο «37» του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου, μετά από σχετικές δηλώσεις του εκπροσώπου της Ν.Δ. Γιάννη Μιχελάκη.
Το εν λόγω άρθρο όμως δεν αναφέρεται στον κατώτατο μισθό και στην Εθνική Σύμβαση, αλλά στην εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων, χωρίς κανέναν περιορισμό, στο πάγωμα των κλαδικών συμβάσεων μέχρι το 2015, που και στην κατάργηση από την εργατική νομοθεσία, του δικαιώματος του εργαζόμενου να επιλέγει ανάμεσα σε δυο όμοιες συμβάσεις, την καλύτερη (σ.σ.: αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης).
Παρά το γεγονός λοιπόν ότι το άρθρο 37 δεν «πειράζει» των κατώτατο μισθό, εντούτοις ο υπουργός Εργασίας, στην απάντησή του προς τον κ. Μιχελάκη, κάνει αναφορά στα 751 ευρώ της Εθνικής Σύμβασης, λέγοντας στο τέλος της απάντησής του ότι «τα θέματα των εργασιακών σχέσεων, των κατώτατων μισθών και των επιχειρησιακών συμβάσεων περιλαμβάνονται σταθερά στις διαρθρωτικές αλλαγές που θεωρούν οι εταίροι μας ως επιβεβλημένες».
Σημειώνεται ότι εκεί που η κυβέρνηση υποτίθεται ότι θα έδινε μάχη για να μην περάσει ο «κατώτατος μισθός» στις αναθεωρήσεις των μνημονίων, τελικά αποκαλύπτεται ότι έδινε μάχες οπισθοφυλακής. Γι’ αυτό και στην έκθεση της Τρόικας για την 5η αναθεώρηση του Μνημονίου και την εκταμίευση της 6ης δόσης, αναφέρεται (σελ. 42) ότι η κυβέρνηση μαζί με τη ΓΣΕΕ και τους εργοδότες θα εξετάσουν μέτρα συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Σύμβασης και του κατώτατου μισθού για να μειωθεί το κόστος εργασίας.
Κάπως έτσι «πελεκήθηκαν» και οι συμβάσεις με το άρθρο 37 το οποίο κατά τον υπουργό «αποτέλεσε κεντρικό θέμα διαπραγμάτευσης με την τρόικα, για την εκταμίευση της 6ης δόσης και την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος». Φανταστείτε τι διαπραγμάτευση έγινε για να πετύχουν τελικά τη μείωση των μισθών…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου