Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2011

"Εκλογές, αφού βρεθεί λύση στο οικονομικό πρόβλημα"

Τεταμένο είναι το κλίμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όπου το θερμόμετρο έχει φθάσει στο «κόκκινο» και τα σενάρια για προσφυγή στις κάλπες μέσα στο προσεχές διάστημα έχουν αρχίσει να καλλιεργούνται με μεγάλη ένταση. Βουλευτές και στελέχη, υπό την ασφυκτική πίεση των κοινωνικών αντιδράσεων από τη μία και της κυβέρνησης που επιχειρεί με κάθε τρόπο να υλοποιήσει τις επιταγές της Τρόικας από την άλλη, εμφανίζονταν, ακόμα και λίγες ώρες πριν τη σημερινή κρίσιμη, ψηφοφορία των άρθρων του πολυνομοσχεδίου για την εφεδρεία, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και τη νέα «φορορεπιδρομή», να μην έχουν πεισθεί για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και ν’ απειλούν να καταψηφίσουν, προκαλώντας τριγμούς στα θεμέλια της κυβέρνησης.
Το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να ελέγξει το κλίμα αυτό με προειδοποιήσεις για διαγραφές και καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα, ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το σενάριο των εκλογών φαίνεται να αποτελεί για πολλούς μέσα στο ΠΑΣΟΚ τη μόνη διέξοδο για το κόμμα. Η πληροφορία, δε, ότι η Τρόικα θα αποδεσμεύσει την 6η δόση μέχρι το τέλος της εβδομάδας θεωρείται σύμφωνα με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «ευκαιρία» για να επιταχυνθούν οι πολιτικές εξελίξεις, χωρίς - θεωρητικά τουλάχιστον και με βάση τα σημερινά δεδομένα- να τεθεί σε άμεσο κίνδυνο η Οικονομία.
Μάλιστα, τα σενάρια αυτά φέρεται να ενίσχυσε χθες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, ο οποίος κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, φέρεται να εκδήλωσε τις προθέσεις του να πάει σε εκλογές, εφόσον βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Αν και επισήμως η κυβερνητική πλευρά διέψευσε σχετική πληροφορία, οι εκτιμήσεις έγκυρων πολιτικών αναλυτών συγκλίνουν στο ότι η ερχόμενη Κυριακή θα είναι ορόσημο για τις αποφάσεις του κ. Παπανδρέου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται, δηλαδή, αποφασισμένος να προκηρύξει εκλογές μετά το αποτέλεσμα της Συνόδου και ανεξάρτητα από αυτό, αφού όμως προηγουμένως έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της χώρας. Οι εκτιμήσεις αυτές βρίσκονται στο επίκεντρο έντονων συζητήσεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όπου η κατάσταση είναι ήδη ιδιαίτερα έκρυθμη.
Στο μεταξύ, το Μαξίμου σε μία προσπάθεια να κερδίσει χρόνο, τουλάχιστον έως την Κυριακή, καταφεύγει σε επικοινωνιακά «τρικ», διοχετεύοντας με διαρροές πληροφορίες οι οποίες ωστόσο γρήγορα διαψεύδονται. Χαρακτηριστικά, χθες, συνεργάτες του κ. Παπανδρέου επέμεναν ότι μετά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, το απόγευμα της Τρίτης, οι βουλευτές ικανοποιήθηκαν και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα καταψήφισης του πολυνομοσχεδίου από την πλευρά τους. Χθες το μεσημέρι, ωστόσο, η Λούκα Κατσέλη έσπευσε να διαψεύσει τους κυβερνητικούς «κύκλους», διευκρινίζοντας ότι δεν υπαναχωρεί, ότι δεν έλαβε καμία πειστική εξήγηση από τον κ. Παπανδρέου και θα καταψηφίσει το άρθρο 37 για τις συλλογικές συμβάσεις. Μάλιστα, την ίδια ώρα επιφυλάξεις για το ίδιο θέμα φέρεται να εξέφρασε στον υπουργό Οικονομικών και η Βάσω Παπανδρέου καθώς και άλλοι βουλευτές.
Σύγχυση με τις διαρροές του προκάλεσε το Μαξίμου και σε σχέση με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Α. Σαμαρά. Αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της, συνεργάτες του κ. Παπανδρέου διέρρεαν ότι ο Γ. Παπανδρέου αναμένει απάντηση από τον κ. Σαμαρά στο αίτημα που του έθεσε να πάνε μαζί στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής. Ωστόσο, παρά το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από το επιτελείο του πρωθυπουργού, το συγκεκριμένο αίτημα ετέθη τελικά το μεσημέρι της επόμενης ημέρας για να απορριφθεί από την πλευρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως ένα ακόμη επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης. Επιπρόσθετα, ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, ζητώντας τους, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στήριξη στην κυβέρνηση, τουλάχιστον έως την Κυριακή.
Μέσα σε αυτό το κλίμα πανικού στο κυβερνητικό επιτελείο, αποφασίστηκε να συνέλθει σήμερα άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, με θέμα την κρίσιμη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, στη διάρκεια του οποίου αναμένεται να σταλεί νέο αυστηρό μήνυμα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου