Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011

"Εθνική ανάγκη οι εκλογές"!

Κατάρρευση της κυβέρνησης -ίσως ακόμα και τις επόμενες ώρες- βλέπουν στη ΝΔ. Τα αλλεπάλληλα, εκτός πραγματικότητας, εκβιαστικά διλήμματα του Γιώργου Παπανδρέου από τη μία και οι εντονότατοι εσωκομματικοί κραδασμοί εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ από την άλλη -που κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας- επισπεύδουν τις εξελίξεις, υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, με την άμεση προσφυγή στις κάλπες να θεωρείται πλέον βέβαιη.
Ο Αντώνης Σαμαράς, ύστερα από τη χθεσινή έκτακτη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο διάρκειας 25 λεπτών, χαρακτήρισε τις εκλογές «εθνική ανάγκη» και κάλεσε τον καθένα -εμμέσως και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- «να αναλάβει τις ευθύνες του και να κάνει το καθήκον του». Απευθυνόμενος στον κ. Παπούλια, ο κ. Σαμαράς μίλησε για την ιστορική ευθύνη που έχει να κάνει «ό,τι απαιτείται, με κάθε τρόπο, προκειμένου η ευρωπαϊκή προοπτική και το μέλλον της χώρας μας να μην μπει σε περιπέτειες. Αυτά τα σχέδια τα οποία υπάρχουν, τουλάχιστον εμάς να μη μας βρουν συνεργούς».
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που ανακοίνωσε προχθές ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για διχαστικό και εκβιαστικό δίλημμα. Το κόμμα του, όπως είπε, «είναι αποφασισμένο να αποτρέψει πάση θυσία τέτοιους τυχοδιωκτικούς πειραματισμούς. Και μπορεί να το κάνει». Τρία είναι τα σενάρια που συζητούσαν χθες στο γαλάζιο στρατόπεδο, προκειμένου να προκληθούν πρόωρες εκλογές: 1. Την πτώση της κυβέρνησης από τους ίδιους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, 2. Την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και 3. Την παραίτηση όλων των βουλευτών της ΝΔ προκειμένου να προκληθούν εκλογές, ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνεται, καθώς κρίθηκε ως «ατελέσφορο».
Πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το επόμενο διάστημα να πιέσει πολιτικά την κυβέρνηση να παραιτηθεί με οποιοδήποτε μέσο της προσφέρει το Σύνταγμα (περιοδείες του προέδρου και των στελεχών σε όλη τη χώρα, πορεία στο λαό, συγκεντρώσεις, κλιμάκωση του αντιπολιτευτικού λόγου κ.ά.). Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τόνοι κατά της κυβέρνησης θα είναι περισσότερο υψηλοί από ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου