Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2011

Πιέζουν για υλοποίηση των δεσμεύσεων από την Ελλάδα

Δεν στέκονται στα πρόσωπα και τις κυβερνήσεις, αλλά στις δεσμεύσεις της Ελλάδας για τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις, οι Ευρωπαίοι εταίροι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, το Eurogroup, πραγματοποιήθηκε χθες την ίδια ώρα που διενεργούνταν οι διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα για την επιλογή πρωθυπουργού κοινής αποδοχής και τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Κοινή συνισταμένη όλων, τόσο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης όσο και κατά την διάρκεια αυτής, ήταν να ομαλοποιηθούν οι πολιτικές διεργασίες και να αναληφθούν άμεσα οι ευθύνες για την εφαρμογή των μέτρων.
Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, πριν από την αναχώρηση του Ευ. Βενιζέλου για τις Βρυξέλλες, σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών αποφασίστηκε να κλείσει άμεσα ο Προϋπολογισμός του 2011 με την ενεργοποίηση των εισπράξεων από τις έκτακτες εισφορές κ.λπ., καθώς και να καταρτιστεί ο νέος Προϋπολογισμός, λαμβάνοντας την εξοικονόμηση των 4 δισ. ευρώ από τα τοκοχρεολύσια όπως προκύπτει από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%.
Αργότερα, πριν ξεκινήσει το Eurogroup, o κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συμβουλίου κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο Επίτροπο Οικονομικών κ. Ολι Ρεν.
Κατά τη συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ -και νωρίτερα με τον κ. Ρεν- συζητήθηκαν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, τον νέο πολιτικό πλαίσιο, οι προϋποθέσεις εκταμίευσης της 6ης δόσης, η έναρξη των διαπραγματεύσεων για το κούρεμα των ομολόγων και η νέα δανειακή σύμβαση.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup κατέστησε σαφές ότι δεν επρόκειτο να ληφθεί καμία απόφαση χθες για την έκτη δόση, αλλά σήμερα ανάλογα με τις αποφάσεις της Ελλάδας για την νέα κυβέρνηση, ενδεχομένως κατά την συνεδρίαση του Ecofin να ανάψει το «πράσινο φως».
Χρονικά η διαδικασία για τη δόση προσδιορίζεται για τις 15 Δεκεμβρίου, καθώς θα πρέπει να συνεδριάσει και το Δ.Σ. του ΔΝΤ. Από τα σύνολο των 8 δισ. ευρώ τα 5,8 δισ. ευρώ αφορούν στην Ευρωζώνη και τα 2,2 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ.
Προηγουμένως, καθίσταται σαφές ότι πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλες οι ενέργειες που ενσωματώθηκαν στην απόφαση και στην αναθεώρηση του Μνημονίου, οι οποίες πρέπει να επιβεβαιωθούν από την τρόικα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτική κατάσταση, αποτελεί για τους εταίρους το μέσο για την εφαρμογή των μέτρων. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αν. Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε επικεντρώνονται στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα εφαρμοστούν από την κυβέρνηση που θα προκύψει, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που θα την στελεχώσουν. «Η Ελλάδα πρέπει να δεσμευτεί στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, όποια κυβέρνηση κι αν είναι στην εξουσία» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου