Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011

Πρώτο κύμα εφεδρείας!

Εβδομάδα-κλειδί για τις εξελίξεις στο Δημόσιο αυτή που διανύουμε, με επίσημη-πρώτη σήμερα για την εφεδρεία, καθώς 20.000 μόνιμοι υπάλληλοι θα πάρουν το πρωί τις διαπιστωτικές πράξεις που τους οδηγούν κατευθείαν στην απόλυση-εφεδρεία και ταυτόχρονα θα καταργηθούν οι οργανικές θέσεις που κατείχαν μέχρι σήμερα.
Αλλες 12.000 δημόσιοι υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου θα αποτελέσουν το δεύτερο κύμα εφέδρων από την αρχή του νέου έτους
Πρόκειται για το πρώτο κύμα της εφεδρείας στο Δημόσιο, που έχει άμεσα θύματα τους μόνιμους υπαλλήλους, ενώ όσοι έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου -υπολογίζονται περίπου στις 12.000 υπάλληλοι- θα μείνουν να αποτελέσουν το δεύτερο κύμα εφέδρων από την 1η Ιανουαρίου 2012.
Συνολικά, οι υπάλληλοι που θα απομακρυνθούν με αυτό τον τρόπο από το Δημόσιο θα ξεπεράσουν τις 30.000 -περίπου 32.000 με 35.000 υπάλληλοι- και επίκειται η «αξιολόγηση» όλων -υπηρεσιών και υπαλλήλων- μέσα στο 2012, που θα κόψει με το μαχαίρι τουλάχιστον το 30% των υπηρεσιών και θα καταργήσει περί τις 120.000 θέσεις.
Προς το παρόν, σήμερα οι υπάλληλοι που μπαίνουν στο καθεστώς εφεδρείας είναι:
Οσοι μόνιμοι στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού ή στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου έχουν συμπληρώσει σήμερα 33 χρόνια υπηρεσίας και είναι 53 ετών, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2013 θα συμπληρώσουν 35 έτη δουλειάς και τα 55 χρόνια της ηλικίας τους. Πρόκειται για περίπου 16.000 υπαλλήλους που τίθενται σε «προσυνταξιοδοτικό καθεστώς» και θα πάρουν σήμερα τις διαπιστωτικές πράξεις, οι οποίες αναμένεται παράλληλα να δημοσιευθούν σταδιακά στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η ένταξή τους σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα έγινε αυτοδικαίως, με βάση σχετικούς πίνακες που είχαν ετοιμαστεί από την υπηρεσία από τις 15 Νοεμβρίου 2011, χωρίς να χρειάζεται οι ίδιοι να υποβάλουν αίτησεις ή κάτι άλλο. Τις διαπιστωτικές πράξεις εκδίδουν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων ή, κατά περίπτωση, οι διοικητές των Οργανισμών. Οσοι μόνιμοι έχουν συμπληρώσει τα 35 χρόνια προϋπηρεσίας καθώς και τα 55 έτη στην ηλικία τους, θα απολυθούν και θα συνταξιοδοτηθούν, ενώ οι οργανικές θέσεις που κατείχαν θα καταργηθούν. Το ίδιο θα γίνει και με όσους υπαλλήλους παρέμειναν στην εργασία τους αξιοποιώντας σχετική διάταξη του ασφαλιστικού νόμου (σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό καθεστώς Λοβέρδου) για τρία χρόνια ακόμα και μέχρι την ηλικία των 60 ετών. Θα απολυθούν και θα συνταξιοδοτηθούν άμεσα, ενώ οι οργανικές θέσεις που κατέχουν θα καταργηθούν. Υπολογίζεται ότι οι υπάλληλοι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι περίπου 4.000 σε όλο το Δημόσιο.
Κρίσιμη θα είναι αυτή η εβδομάδα επίσης και για τους περίπου 12.000 υπαλλήλους με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου που εργάζονται στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ, τους ΟΤΑ, τα ΝΠΙΔ και τις δημόσιες επιχειρήσεις. Αυτοί μπαίνουν στην εφεδρεία αν έχουν 33 χρόνια προϋπηρεσίας (δηλαδή συμπληρώνουν την 35ετία τον Δεκέμβριο του 2013) και ηλικιακά βρίσκονται δύο χρόνια πριν από τη συνταξιοδότησή τους. Αυτό αποτελεί την τελευταία εξέλιξη, έπειτα από διάβημα της ΑΔΕΔΥ στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, καθώς ο νόμος 4024/2011 δεν είχε συγκεκριμένο όριο ηλικίας και θα εμφανιζόταν το φαινόμενο υπάλληλοι να βγουν στην εφεδρεία, χωρίς όμως να μπορούν αντίστοιχα να βγουν στη σύνταξη μετά την παρέλευση της διετίας λόγω ηλικίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου