Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Γαντζωμένος στον θρόνο του πουλάει την Ελλάδα!

Σε κινήσεις υψηλού ρίσκου για τη χώρα καταφεύγει ο πρωθυπουργός, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να βρει λύση στα προσωπικά του αδιέξοδα και να κερδίσει πολιτικό χρόνο, αποφεύγοντας μία ενδεχόμενη "ταπεινωτική ήττα" μέσα από τις εκλογές.
Μιλώντας χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια της οποίας δεν δόθηκε ο λόγος σε κανέναν βουλευτή του κόμματος παρά το σχετικό αίτημα από την πλευρά τους, ο πρωθυπουργός, αφού υπεραμύνθηκε των χειρισμών της κυβέρνησής του ιδιαίτερα σε σχέση με το «κούρεμα» του χρέους, αιφνιδίασε το κομματικό του ακροατήριο -και όχι μόνο- ανακοινώνοντας ότι προχωρά σε δύο κινήσεις: σε αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησής του από το Βουλή και, το σημαντικότερο, στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Τα ερωτηματικά που δημιουργήθηκαν για το δημοψήφισμα, στο οποίο δήλωσε αποφασισμένος να καταφύγει την ώρα που η κυβέρνησή του βρίσκεται στο στόχαστρο σφοδρών κοινωνικών αντιδράσεων, είναι πολλά και σοβαρά τόσο για τα κίνητρά του όσο και για τις συνέπειες αυτής της κίνησης για τη χώρα.
Η επιλογή του αυτή αποτελεί, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, το «τελευταίο χαρτί» που θα παίξει ο κ. Παπανδρέου προκειμένου να αποφύγει άμεσα τις εκλογές, στις οποίες σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με μεγάλη συντριβή. Επιχειρεί, δηλαδή, ενδεχομένως να αποφύγει μία τέτοια εξέλιξη που θα ήταν ταπεινωτική για την πολιτική υστεροφημία του, αναλαμβάνοντας ωστόσο το πολιτικό ρίσκο -όπως όλα δείχνουν- να βάλει σε μεγάλες «περιπέτειες» τη χώρα, που μπορεί να σημάνουν ακόμα και την έξοδό της από το ευρώ!
Αυτό επεσήμαιναν χθες αρκετοί πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, τονίζοντας ότι στην προσπάθειά του να κερδίσει πολιτικό χρόνο και να μην προχωρήσει τώρα σε εκλογές ο κ. Παπανδρέου ανασύρει μία διαδικασία, τις συνέπειες της οποίας ενδεχομένως ούτε ο ίδιος ούτε οι λοιποί πολιτικοί παράγοντες μπορέσουν να ελέγξουν. Πέρα από το ότι πολλοί άρχισαν ήδη να εγείρουν συνταγματικά κωλύματα για την απόφαση του πρωθυπουργού, έντονες ήταν οι επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν, επίσης, για το πώς θα αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι στην ανακοίνωσή του, για το πώς θα διατυπωθούν τα διλήμματα στον ελληνικό λαό, για τον κίνδυνο διχασμού της κοινωνίας σε περίοδο έντασης και πόλωσης και πολλά άλλα. Εξάλλου, ακόμα και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου διετύπωσαν πρόσφατα κάθετα αρνητική θέση στις συζητήσεις περί δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας πως σε αυτό κρύβονται πολλές «παγίδες» που μπορεί να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στον τόπο.
Παρόλα αυτά, το δημοψήφισμα ανακοινώθηκε ότι θα διεξαχθεί περίπου τον Ιανουάριο, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη της δανειακής σύμβασης. Όπως υποστήριζαν δε κυβερνητικές πηγές, εάν η σχετική διαδικασία δεν έχει ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής, τότε χρειάζεται η ψήφος 180 βουλευτών για να διεξαχθεί δημοψήφισμα και η συμμετοχή των πολιτών σε ποσοστό τουλάχιστον 40%, ώστε το αποτέλεσμά του να είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση.
Σε περίπτωση που περάσει από την Ολομέλεια και μπει κατευθείαν σε δημοψήφισμα τότε η συμμετοχή του κόσμου πρέπει να είναι από 50% και άνω.
Σε ό,τι αφορά στην ψήφο εμπιστοσύνης, η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει την Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, με την προβλεπόμενη ψηφοφορία στη Βουλή. Με την κίνηση αυτή είναι προφανές ότι ο Γ. Παπανδρέου επίσης επιχειρεί να κερδίσει πολιτικό χρόνο σε μία συγκυρία κατά την οποία αμφισβητείται ανοιχτά και με πρωτοφανή ένταση μέσα κι έξω από το κόμμα του.

"ΜΑΧΗ" ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου ξεκινά αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής η τριήμερη «μάχη» για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.
Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης και η πρώτη ημέρα ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού.
Οι εξελίξεις αυτές ματαιώνουν την αποψινή σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, όπου ο Γ. Παπανδρέου επρόκειτο να ενημερώσει το Σώμα για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Η αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να εξαπολύει δριμύτατο «κατηγορώ» στην κυβέρνηση για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει φέρει τη χώρα. Να σημειωθεί πάντως ότι ο Γ. Παπανδρέου με αφορμή το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα, είχε ζητήσει πάλι ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, την οποία και έλαβε από την κυβερνητική πλειοψηφία στις 21 Ιουνίου 2011.
Σε ό,τι αφορά στο χαρτί του δημοψηφίσματος που έβγαλε από το μανίκι του ο Γ. Παπανδρέου με στόχο να εκβιάσει τον λαό, αυτό αναμένεται να διεξαχθεί τον Ιανουάριο και αφού έχει οριστικοποιηθεί σε όλες του τις λεπτομέρειες, το περιεχόμενο της νέας δανειακής σύμβασης. Σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, αφού έχει προηγηθεί πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου και απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής με απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή 151 ψήφους).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου