Τα πάνω κάτω φέρνει για τους δημόσιους υπάλληλους το ενιαίο μισθολόγιο από το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά να εξοικονομήσει τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ.
Ήδη συγκροτήθηκε επιτροπή από στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, που θα επεξεργαστεί τα βασικά στοιχεία του νέου μισθολογίου.
Το τρίπτυχο στο οποίο θα βασιστούν οι αλλαγές είναι η κατάργηση ειδικών και κλαδικών επιδομάτων, η μείωση θέσεων προϊσταμένων και διευθυντών και η σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα.
Σήμερα η αναλογία μισθού/επιδομάτων είναι περίπου 60/40. Στόχος είναι από το δεύτερο τρίμηνο του 2011 η αναλογία να πάει στο 80/20.
Τα επιδόματα που δεν θίγονται είναι το οικογενειακό, το θέσης και το ανθυγιεινής εργασίας, ωστόσο μέρος ή σύνολο των επιδομάτων που δίνονται σχεδόν σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, θα περικοπούν και θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό, όπως είναι τα επιδόματα έγκαιρης προσέλευσης, μεταφοράς φακέλου, ηλεκτρονικού υπολογιστή, αντιστάθμισης διαχειριστικών λαθών (για ταμίες, εισπράκτορες, διαχειριστές δημοσίων υπηρεσιών).
Εκείνοι που θα δουν μεγάλη μείωση είναι όσοι αμείβονται με μισθούς άνω των 1.800 ευρώ (καθαρά) που θα δουν (όπως λέγεται) μειώσεις ως και 15%.
Με δεδομένο όμως ότι δεν πρόκειται να γίνουν αυξήσεις το ότι με το νέο μισθολόγιο εξισώνονται μισθοί μεταξύ υπαλλήλων που υπηρετούν σε ίδιες θέσεις στο δημόσιο έρχονται και άλλες μειώσεις (κρυφές προς το παρόν) για χιλιάδες υπαλλήλους.
Η μεγάλη μάχη αναμένεται να δοθεί στο μισθό των νεοπροσλαμβανόμενων που θα εισέρχονται με όρους παρόμοιους με αυτούς του ιδιωτικού τομέα.
Το 2010 εγκρίθηκαν 64.000 συμβάσεις για το Δημόσιο. Φέτος θα απασχοληθούν 55.000 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και έργου. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ζητήσει από τα υπουργεία και τα ΝΠΔΔ να αποστείλουν τα αιτήματά τους για εποχικό προσωπικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου