Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2011

Χαοτική η κατάσταση στην Αίγυπτο.

Η Αίγυπτος, με πρώτο το Κάιρο, παραδίδεται στη βία και την αναρχία, εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων, ενώ επιβλήθηκε και απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα ως τις 7 το πρωί σε όλες τις πόλεις . Διάγγελμα προς τον αιγυπιτιακό λαό απήθυνε ο πρόεδρος Μουμπάρακ.

Στο κείμενό του αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Λυπάμαι για τους τραυματισμούς και τις απώλειες των διαδηλώσεων. Αυτές οι διαδηλώσεις δε θα λάμβαναν χώρα αν δεν υπήρχαν οι βασικές ανθρώπινες ελευθερίες. Με επηρεάζει πάντα ο πόνος του αιγυπτιακού λαού όμως η αλλαγή δε μπορεί να επιτευχθεί μέσα από το χάος αλλά μόνο μέσω διαλόγου. Είμαι στο πλευρό των φτωχών ανθρώπων και θα συνεχίσω να το κάνω. Καλώ άνδρες και γυναίκες να υπερασπιστούν το καλό του αιγυπτιακού λαού.
Η πορεία προς την αλλαγή δεν έχει επιστροφή και γι αυτό θα συνεχίσουμε. Θα συνεχίσω να δίνω έμφαση σε νέα βήματα και περισσότερη δημοκρατία. Θα ξεπεράσουμε τις λεηλασίες που μπορεί να πρόκειται και σκευωρίες εναντίον της Αιγύπτου. Θα μειώσουμε την ανεργία και θα ενισχύσουμε την περίθαλψη και την εκπαίδευση. Καλώ τους νέους μας και όλους του Αιγυπτίους πολίτες ανεξαιρέτως να εργαστούν για το κοινό καλό του λαού. »Οι τελευταίες ημέρες οδήγησαν την πλειονότητα των ανθρώπων σε φόβο για την Αίγυπτο.Ζήτησα από την κυβέρνηση να παραιτηθεί σήμερα και θα ορίσω νέα κυβέρνηση αύριο, ενώ θα τους δώσω σαφείς εντολές: Περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ελευθερία, λιγότερη ανεργία. Θα προστατέψω την Αίγυπτο. Πήρα όρκο να προστατέψω την Αίγυπτο και όλους. Ο Θεός να μας λυπηθεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέρος των διαδηλωτών δεν πείθεται από το λόγο του Μουμπάρακ και κατευθύνεται προς το υπουργείο Πληροφοριών. Το πρακτορείο Reuters υποστηρίζει ότι το διάγγελμα του προέδρου ήταν μαγνητοσκοπημένοΣτο Κάιρο, χιλιάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στο υπουργείο Εξωτερικών και στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, στους δρόμους του κέντρου- κοντά στο κοινοβούλιο και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια- ακούστηκαν πυρά, ενώ μονάδες του στρατού ενίσχυσαν την αστυνομία. Συνολικά τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα και τουλάχιστον 410 τραυματίστηκαν σήμερα στο Κάιρο
Αν και αρχικά η παρουσία των στρατιωτικών οχημάτων στο κέντρο του Καίρου προκάλεσε την ικανοποίηση των διαδηλωτών που νωρίτερα είχαν καλέσει το στρατό, καταγγέλοντας τη βία των αστυνομικών δυνάμεων, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο στρατός, τουλάχιστον σε μία περίπτωση, άνοιξε πυρ αφού πρώτα διαδηλωτές σκαρφάλωσαν σε άρματα μάχης.
Κάιρο, Αλεξάνδρεια, Σουέζ, Καφρ ελ Σείχ, Ασουάν, Μανσούρα, Νταμιέτα, Κομ Όμπο... Η μία μετά την άλλη οι πόλεις παραδίδονται στη βία, καθώς η χώρα διανύει την πλέον ταραγμένη περίοδο της τελευταίας 30ετίας. Είναι ταυτόχρονα και η πιο ισχυρή πρόκληση που δέχτηκε ποτέ το καθεστώς Μουμπάρακ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου