Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2011

Οι μικρομεσαίοι αγρότες ξανά στους δρόμους του αγώνα

Κάλεσμα για συσπείρωση και συμμετοχή στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις απευθύνει η γραμματεία Έβρου της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης προς τους αγρότες του νομού. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, το 2011 θα είναι χρονιά νέων, σκληρών μέτρων σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών.
Νέα βάρη
- Οι τιμές παραγωγού θα μειωθούν και για τα λίγα γεωργικά προϊόντα (π.χ. βαμβάκι, καλαμπόκι), που, τη χρονιά που πέρασε, είχαν κάπως καλύτερες τιμές, λόγω καιρικών και άλλων συγκυριών, ενώ στα ίδια εξευτελιστικά επίπεδα που διαμορφώθηκαν πέρσι ή και ακόμα παρακάτω θα είναι οι τιμές σε πολλά άλλα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, όπως σιτηρά, γάλα, κρέας κ.ά.
- Οι επιδοτήσεις θα είναι λιγότερες, καθώς:
α) Συνεχίζονται και αυξάνονται οι προγραμματισμένες χρονιάτικες περικοπές στην ετήσια ενιαία ενίσχυση κι επιβάλλονται κι άλλες, όπως η παρακράτηση 3% στους αγρότες που δεν έχουν εξοφλήσει τον ΤΟΕΒ στον οποίο ανήκουν και 1% για την πληρωμή των «αγροτικών συμβούλων».
β) Κόβονται κι άλλο οι επιδοτήσεις από τους καπνοπαραγωγούς και δεν τους επιστρέφονται στο ακέραιο τα χρήματα από το 50% των επιδοτήσεων που κόπηκαν από πέρσι.
γ) Στο πλαίσιο του διαχωρισμού των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη» που μπαίνει σε εφαρμογή, αποκλείονται παντελώς από τις επιδοτήσεις - ενισχύσεις πάνω από 170.000 μικροκαλλιεργητές - μικροπαραγωγοί που θεωρούνται σαν «μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες».
- Το κόστος παραγωγής αυξάνεται, με την επιβολή των πρόσθετων οικονομικών μέτρων, όπως:
1. Αύξηση του ΦΠΑ από 11% σε 13% στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στις τιμές πολλών από τα οποία (π.χ., ζωοτροφές, λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.ά.) έγιναν μεγάλες αυξήσεις το 2010. 2. Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και του αγροτικού πετρελαίου. 3. Αύξηση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον ΟΓΑ και για ασφάλιση των προϊόντων στον ΕΛΓΑ. 4. Αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων της ΑΤΕ. 5. «Χαράτσι» για την ανανέωση των αδειών στις γεωτρήσεις, ενώ αναμένεται και τοποθέτηση υδρόμετρων στις πομόνες άρδευσης. 6. Καταβολή 5 ευρώ για κάθε ζώο στο οποίο γίνεται ηλεκτρονική σήμανση. 7. Αύξηση των αντικειμενικών αξιών στην αγροτική γη, που θα οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις στους φόρους μεταβίβασης και γονικών παροχών, καθώς και στις πληρωμές σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους κ.ά. 8. Ένταξη των αγροτών στην περαίωση. 9. Υποχρέωση των παραγωγών που πουλούν στις λαϊκές αγορές να βάλουν ταμειακές μηχανές. 10. «Χαράτσι» για τη δήλωση ΟΣΔΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου