Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

«Τρόμος» για τα χρέη που θα ανακαλύψουν οι νέοι δήμαρχοι

Ατελείωτος είναι ο κατάλογος των χρεών που δημιουργεί ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, ο οποίος, όταν φτάσει "στο αμήν", στέλνει τη "λυπητερή" στον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών, για να την πληρώσει από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αυτός ο "αστάθμητος παράγοντας" τρομοκρατεί και τους ελεγκτές της ίδιας της Τρόικα, που έχουν κατ’ επανάληψιν τονίσει ότι "στην Ελλάδα κάνετε προϋπολογισμό, μόνο και μόνο για να ξέρετε στο τέλος πόσο έξω πέσατε"! Για το λόγο αυτό, έχει απαιτήσει να δίνουν κάθε μήνα στοιχεία για τα χρέη τους όλοι αυτοί οι δημόσιοι φορείς, ώστε να μην πέσουν έξω στο τέλος της χρονιάς οι υπολογισμοί.

Η καταγραφή αυτή δείχνει, με στοιχεία που δημοσιοποίησε την Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών, ότι ως τον Οκτώβριο του 2010 έφταναν στα 7,6 δισ. ευρώ οι υποχρεώσεις αυτών των φορέων της "γενικής κυβέρνησης". Στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν 7,2 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν σχεδόν μισό δισ. σε ένα μήνα!

Και όλα αυτά, ενώ τον Οκτώβριο είχαμε δημοτικές εκλογές και, ως αποτέλεσμα, αντί να αυξάνονται οι φορείς που δίνουν στοιχεία, μειώνονται. Τον Σεπτέμβριο είχαν δώσει 905 φορείς και τον Αύγουστο 967. Αυτό δείχνει ότι οι παλαιοί δήμαρχοι έκρυβαν στοιχεία, ενώ οι νέοι δεν είχαν ακόμα ανακαλύψει τα «κανόνια» και φέσια που τους άφησαν οι προηγούμενοι... Μαζί με τα υπουργεία, πάντως, (δηλαδή το "στενό" δημόσιο τομέα), που χρωστούσαν τον Οκτώβριο του 2010 άλλα 620,5 εκατ. ευρώ, συνολικά, τα χρέη του Δημοσίου ξεπερνούν τα 8,2 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά τα χρέη, με βάση το Μνημόνιο, πρέπει το κράτος να τα ξοφλήσει άμεσα (να μην αφήνει δηλαδή ληξιπρόθεσμα πέραν από 90 μέρες).

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το κράτος χρωστάει 6,5 δισ. ευρώ σε νοσοκομεία, άλλα 660,1 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία, 365,2 εκατ. ευρώ σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και 116,2 εκατ. ευρώ σε διάφορα νομικά πρόσωπα.

Την αγωνία για το "που θα κάτσει τελικά η μπίλια" επιτείνει και το στοιχείο από τους συνολικά 1.061 φορείς που περιλαμβάνονται στη γενική κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να του στέλνουν στοιχεία, στα τέλη Οκτωβρίου υπήρχαν στοιχεία μόνο για τους 781 φορείς. Ένας στους πέντε δηλαδή φορείς κρατά ακόμα κρυμμένα "μυστικά και ντοκουμέντα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου