Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011

Έρχονται χιλιάδες απολύσεις στους ΟΤΑ

Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε για το μαχαίρι στους μισθούς των «προνομιούχων» ΔΕΚΟ. Η κυβέρνηση ήδη έχει υπό μάλης ένα ακόμα σχέδιο, ώστε οι 100 δύσκολες ημέρες ως προς αυτά που έχουμε να αποδείξουμε στην τρόικα, να μην κυλήσουν δίχως «παραγωγή αποτελέσματος».

Πρόκειται για σχέδιο περικοπής 15.000 αρχικών θέσεων που κρίνονται χαμηλής αποδόσεως και παραγωγικότητας στους ΟΤΑ. Κοινώς, η προαναγγελία απολύσεων τόσο από τον υπουργό Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη, όσο και από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο, παίρνουν σάρκα και οστά.

Η συγκεκριμένη κίνηση όμως δεν θα είναι όπως διαφαίνεται και η μόνη. Κι αυτό διότι οι ίδιες αρμόδιες ανώτατες κυβερνητικές πηγές αναφέρονται και σε ενδεχόμενο δεύτερο κύμα άλλων 15.000 απολύσεων «εάν φυσικά αυτό κριθεί αναγκαίο».

Πώς όμως θα στηριχθεί αυτό το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα σχέδιο; Ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου και στο γραφείο της αντιπροεδρίας έχουν έλθει τα πρώτα αναλυτικά στοιχεία της πρόσφατης, καλοκαιρινής, ηλεκτρονικής απογραφής του δημόσιου τομέα (το Δημόσιο, τους ΟΤΑ α' και β' βαθμού και τα ΝΠΔΔ).

Αποτελέσματα που λίγο ως πολύ αποδεικνύουν πως περισσότερες από 25.000 τουλάχιστον θέσεις εργασίας (ενδεχομένως ο αριθμός να μεγαλώσει κι άλλο μέσα στις επόμενες ημέρες), ουσιαστικά είναι «άνευ αντικειμένου».

Πηγές της κυβέρνησης μας μίλησαν για «γραφεία Τύπου όπου εργάζονται εξαφανισμένοι υπάλληλοι, απασχολούμενους που για την ίδια θέση φαίνεται να εργάζονται έως και επτά άτομα κ.ά». Μέσα λοιπόν από ένα συντονισμένο κύμα δημοσιότητας ανάλογο με αυτό για τα μισθολογικά των ΔΕΚΟ, η κυβέρνηση και κυρίως ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης θα επιχειρήσουν να δικαιολογήσουν τις νέες επιλογές, οι οποίες σαφώς θα είναι πιο επώδυνες από ποτέ.

Κι αυτό διότι έστω και αν δεν απευθύνονται στον σκληρό πυρήνα των μονίμων υπαλλήλων του Κράτους, θίγουν για πρώτη φορά θέσεις εργασίας. Μεγαλύτερο αναμένεται να είναι το μαχαίρι στους ΟΤΑ κυρίως υπό το πρόσχημα της εξομοίωσης στο νέο σύστημα του Καλλικράτη. Εκεί, επικέντρωση θα υπάρξει στις Νομαρχίες οι οποίες συγχωνεύονται σε περιφέρειες αλλά και σε Δήμους όλης της Επικράτειας και ιδιαίτερα στις υπηρεσίες καθαριότητας όπου Δήμοι βρέθηκαν να απασχολούν έως και 2.000 εργαζόμενους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου