Γλιτώνει ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα από τις νέες θυσίες που ζητά η τρόικα με το νέο μνημόνιο που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση των 109 δισ. ευρώ (σ.σ. αν βεβαίως υπογραφεί…).
Αυτή τη φορά οι «τροϊκανοί» δεν δείχνουν την ίδια εμμονή στην κατάργηση των «Δώρων» από τους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων όπως είχαν κάνει αρκετούς μήνες πριν, αλλά -όπως αποκάλυψε την περασμένη Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου ο «Α.Τ.»- ζητούν άλλα πράγματα. Στο στόχαστρο μπαίνουν ο κατώτατος μισθός των 751 ευρώ, οι αποζημιώσεις απόλυσης, οι κανονισμοί εργασίας των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, και η άρση των εμποδίων (σ.σ. δυνατότητα μείωσης προσωπικού) για την πρόσληψη ανέργων 18-25 ετών με αποδοχές 20% χαμηλότερες.
Στο ντοκουμέντο από την ατζέντα του τεχνικού κλιμακίου της τρόϊκας για τα εργασιακά -που εξασφάλισε και αποκαλύπτει σήμερα ο «ΑΤ»- δεν περιγράφεται θέμα κατάργησης 13ου και 14ου μισθού, αλλά επικεντρώνονται σε 10 σημεία, με βασικότερα τα εξής πέντε:
1. Η κατάσταση του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη με τους κοινωνικούς εταίρους για την «τριμερή συμφωνία». «Μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα από την τρόικα», υποστήριξε χθες σε δηλώσεις ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Αντιθέτως, όπως είπε, η τρόικα θέτει θέμα κατώτατου μισθού στο πλαίσιο ρύθμισης για αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Στην ουσία εκείνο που ζητούν είναι να καθοριστεί σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να πέφτει κάτω από τα 751 ευρώ ο κατώτατος μισθός που προβλέπει η Εθνική Σύμβαση και αυτό μετά από τριμερή διάλογο κυβέρνησης-συνδικάτων-εργοδοτών.
2. Ο νόμος για τις αποζημιώσεις απολύσεων και γιατί εν τέλει οι εργοδότες απολύουν χωρίς προειδοποίηση (καταβάλλοντας ολόκληρη αποζημίωση) αντί να κάνουν χρήση του νόμου (3863/10) και αν δώσουν μισές αποζημιώσεις με προειδοποίηση από έναν ώς έξι μήνες πριν από την απόλυση. Στην ουσία ζητούν να καταργηθούν πλήρως οι χρόνοι προειδοποίησης ώστε όλες οι αποζημιώσεις λόγω απόλυσης να πέσουν στο 50%!
3. Διευκρινίσεις για το «ιδιαίτερο» καθεστώς εργασίας των ΔΕΚΟ και ελαστικοποίηση των συμβάσεων εργασίας σε όσες πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν. Στην ουσία ζητούν κατάργηση των κανονισμών εργασίας που ισχύσουν σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες, με απώτατο στόχο να ισχύσει αυτόματα και καθολικά η εργατική νομοθεσία ως προς το καθεστώς των απολύσεων έτσι ακριβώς όπως εφαρμόζεται για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.
4. Εφαρμογή της ψηφισμένης από το καλοκαίρι ρύθμισης (ν.3986/11) για πρόσληψη νέων 18-25 ετών με μισθό 20% χαμηλότερο από αυτόν που προβλέπει η εκάστοτε κλαδική ή Εθνική σύμβαση εργασίας.
5. Περαιτέρω ευελιξία στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου ιδίως στις εποχικές θέσεις απασχόλησης με επενεξέταση της ρύθμισης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, χωρίς εμπόδια (σ.σ. πλήρες διευθυντικό δικαίωμα) τόσο για τις μεγάλες όσο και για τις μεσαίες επιχειρήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου