Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

Ο χρόνος τελειώνει για Ευρώπη και ΗΠΑ...

Η διεθνής οικονομική κατάσταση και ειδικότερα οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για έξοδο από τη δημοσιονομική κρίση θα αποτελέσουν το βασικό αντικείμενο των συνομιλιών που θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας μας.
Φθάνοντας χθες το απόγευμα στην Αθήνα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος έστειλε το πρώτο του μήνυμα λέγοντας ότι "οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταλαβαίνουν το κόστος της αδράνειας, δεν υπάρχει εναλλακτική και ο χρόνος τελειώνει όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Και τότε περιμένει κανείς τις πιο δύσκολες αποφάσεις".
Το επίσημο πρόγραμμα του κ. Μπάιντεν ξεκινά σήμερα στις 11.00 το πρωί, οπότε θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, και εν συνεχεία θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα έχει συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ενώ οι επαφές του θα ολοκληρωθούν με διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά αντίστοιχα.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος αναμένεται να μεταφέρει στην Αθήνα τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στον ελληνικό λαό και στη νέα ελληνική κυβέρνηση για τις προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η ατζέντα των συνομιλιών του κ. Μπάιντεν περιλαμβάνει, επίσης, το σύνολο των διμερών σχέσεων και ιδιαίτερα τον τομέα της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, το Κυπριακό, την κατάσταση στα Βαλκάνια, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Παράλληλα, θα εξεταστεί και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, με δεδομένη και τη χρονική συγκυρία της άφιξης του κ. Μπάιντεν στην Αθήνα, η οποία συμπίπτει με την ανακοίνωση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ εναντίον της Ελλάδας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να γίνει και στα ελληνοτουρκικά.
Σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έφθασε χθες το απόγευμα στην Αθήνα με νωπές ακόμη στη μνήμη του τις συνομιλίες του με την τουρκική πολιτική ηγεσία και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Τουρκία.
Μάλιστα, κατά τις επαφές του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν έθεσε για μια ακόμη φορά το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αλλά και το ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Μπάιντεν επισκέφθηκε και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον οποίο συζήτησαν το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και ευχήθηκε κατά την επόμενη επίσκεψή του στην Τουρκία η επαναλειτουργία της Σχολής να είναι πλέον γεγονός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου