Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011

Πρωτοβουλίες Σαμαρά για τα εθνικά θέματα

Έντονη κινητικότητα για τα μείζονα εθνικά ζητήματα της χώρας σημείωσε η Ν.Δ. κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, διά του προέδρου της. Την ίδια στιγμή, οι Σκοπιανοί στήνουν σκηνικό «κρίσης» μεταξύ του πρωθυπουργού Ν. Γκρουέφσκι και του Α. Σαμαρά επικουρούμενοι από τα ΜΜΕ τους, στα οποία κυριαρχούν πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ με την άρνηση του γαλάζιου προέδρου στο αίτημα του σκοπιανού πρωθυπουργού για συνάντηση.
Ειδικότερα, ο κ. Σαμαράς:
- Στη Σύνοδο του ΕΛΚ πέρασε πρόταση με την οποία τα κράτη-μέλη παροτρύνονται να προχωρήσουν σε συμφωνίες για τον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών.
- Αναφέρθηκε στην «επιτυχία του Βουκουρεστίου» αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
- Επανέλαβε ότι πρώτη προτεραιότητά του παραμένει η ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
- Επανέφερε το ζήτημα της συμφωνίας της κυβέρνησης Καραμανλή το 2009 με την Αλβανία για την υφαλοκρηπίδα.
- Ζήτησε από τον Αλβανό πρωθυπουργό Σάλι Μπερίσα την απάλειψη της εθνικότητας και του θρησκεύματος από τα κρατικά έγγραφα και την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας των Βορειοηπειρωτών.
Τον γύρο των σκοπιανών ΜΜΕ έκανε χθες η άρνηση του Αντώνη Σαμαρά στην πρόταση του Νικολά Γκρουέφσκι για κατ' ιδίαν συνάντηση στο περιθώριο εργασιών της Συνόδου του ΕΛΚ. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη γείτονα χώρα είναι δημοσιεύματα του πρακτορείου «ΜΙΑ» των Σκοπίων το οποίο ανέδειξε σε πρώτο θέμα την άρνηση Σαμαρά σε Γκρουέφσκι, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τον τρόπο που θα κινηθεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. εάν αναλάβει το τιμόνι της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου