Την πεποίθηση πως η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο να είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά σε ύφεση, εξέφρασε χθες το βράδυ ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας ενώπιον των ομοϊδεατών του ηγετών, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μασσαλία. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε τη θέση του κόμματός του ότι συμφωνεί πλήρως με τους στόχους του συμφωνημένου προγράμματος, όσον αφορά τον περιορισμό του ελλείμματος και του χρέους, ωστόσο, όπως είπε, απαιτείται να μπει οπωσδήποτε σε απόλυτη προτεραιότητα το θέμα της ανάκαμψης της οικονομίας μας. «Χρειαζόμαστε επανεκκίνηση της Οικονομίας προκειμένου να επιτύχουμε άμεσα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως απαιτεί ο Προϋπολογισμός που μόλις ψηφίσαμε. Χρειάζεται να βγούμε από την ύφεση, προκειμένου να ισοσκελίσουμε το συνολικό Προϋπολογισμό όσο γίνεται πιο γρήγορα και να αντιστρέψουμε τη δυναμική του χρέους», τόνισε χαρακτηριστικά. Και εξήγησε πως «όταν προσπαθείς να επιβάλεις δημοσιονομική σταθεροποίηση σε μια χώρα που ήδη βρίσκεται σε ύφεση, σε βάρος όλων των υπολοίπων, τότε είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα επιτύχεις μερικούς από τους κύριους στόχους σου. Και η ύφεση θα γίνει βαθύτερη. Όπως ακριβώς συνέβη στην Ελλάδα, όπου τα επίμονα υψηλά ελλείμματα συνέχισαν και το χρέος εκτοξεύθηκε σε μη βιώσιμα επίπεδα». Αναφερόμενος στα αίτια που η χώρα μας οδηγήθηκε στη σημερινή κατάσταση, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι «τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η Ελλάδα αναπτύχθηκε χωρίς δημοσιονομική πειθαρχία. Είχαμε ονομαστική ανάπτυξη σε βάρος της δημοσιονομικής σταθερότητας. Τώρα πια γνωρίζουμε όλοι, που οδήγησε αυτό. Και θα πληρώνουμε για καιρό τις οδυνηρές συνέπειες».
Παράλληλα, μίλησε για τις πρόσφατες εξελίξεις δημιουργίας της μεταβατικής κυβέρνησης Παπαδήμου και το στόχο αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς, καθώς και της πολιτικής ομαλότητας στο εσωτερικό.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εστίασε στη διαφορά του κοινωνικού φιλελευθερισμού, τον οποίο πρεσβεύουν τα μέλη του ΕΛΚ από τους σοσιαλιστές και τους νεοφιλελεύθερους, ενώ υπογράμμισε τους τέσσερις κανόνες που απαιτείται να εφαρμοστούν για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση: Τη δημοσιονομική πειθαρχία, την προσαρμοστικότητα, την ευελιξία και τη ρευστότητα στην αγορά. Κανόνες, που, όπως είπε, «πρέπει να πηγαίνουν μαζί και ποτέ η μία σε βάρος των υπολοίπων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου