Εμμονή στη μείωση του εργασιακού κόστους, με ψαλίδισμα των κατώτατων αποδοχών της Εθνικής Σύμβασης, έδειξε χθες η τρόικα κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Η συνάντηση ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα και επικεντρώθηκε στην αξιολόγηση όλων των ρυθμίσεων που έχουν ψηφιστεί για τις εργασιακές σχέσεις τα δυο τελευταία χρόνια, χωρίς πολλές από αυτές να έχουν ακόμη εφαρμοστεί.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της διάταξης για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 18-25 ετών για διετή εργασιακή εμπειρία με αποδοχές μειωμένες κατά 20% από τις αντίστοιχες που προβλέπει η Εθνική και οι Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας. Η διάταξη δεν εφαρμόζεται, καθώς το υπουργείο δεν έχει εκδώσει ούτε καν την εγκύκλιο με τις τυπικές οδηγίες για την εφαρμογή. Ο λόγος που δεν έχει ενεργοποιηθεί το μέτρο είναι επειδή το υπουργείο γνωρίζει ότι στην πράξη δεν θα εφαρμοστεί, καθώς οι εργοδότες για να προσλάβουν νέους με μισθό 20% χαμηλότερο, δεν θα πρέπει να κάνουν απολύσεις.
Στην εμμονή των δανειστών για "κούρεμα" του κατώτατου μισθού της Εθνικής Σύμβασης, το υπουργείο αντιπρότεινε τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών -σε πρώτη φάση κατά 10%- από το Μάρτιο του 2012 με την εφαρμογή της κάρτας εργασίας και σε δεύτερη φάση από τον Ιούλιο. Ενώ για το θέμα των κατώτατων αποδοχών, το υπουργείο θα ξεκινήσει σύντομα (πιθανότατα αρχές Ιανουαρίου) έναν διάλογο με εργοδοτικούς φορείς και συνδικάτα, για να καταγραφούν απόψεις και προτάσεις για το αν μπορεί και με ποιες προϋποθέσεις να καθορίζονται αμοιβές χαμηλότερες από τα κατώτατα όρια της Εθνικής Σύμβασης.
Στο σκέλος των συμβάσεων, το υπουργείο παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν ότι μετά την εφαρμογή του άρθρου 37 του ν.4024/11 (για το πάγωμα των κλαδικών συμβάσεων) υπογράφτηκαν 17 νέες επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις μισθών.
Στη συνάντηση δεν τέθηκε θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού. Παρουσιάστηκαν όμως οι ρυθμίσεις για τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις (από 10% ως 40%) που αν δεν συμπεριληφθούν στο νέο "μνημονιακό" πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, θα αποτελέσουν ξεχωριστό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με επιπρόσθετες ασφαλιστικές και εργασιακές ρυθμίσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου