Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2011

Ολοι εναντίον όλων στην Κυβερνητική Επιτροπή!

Βαρύς αχός ακούστηκε χθες το μεσημέρι από την αίθουσα του Κοινοβουλίου, όπου συνεδρίασε –για πρώτη φορά– η Κυβερνητική Επιτροπή. Ο Λουκάς Παπαδήμος παρακολούθησε τους υπουργούς του να στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου με αιχμές, αντεγκλήσεις και υποδείξεις, ώσπου αναγκάστηκε να τους επαναφέρει στην τάξη δηλώνοντας εκνευρισμένος: «Σας έχω πει ότι δεν θέλω διαφωνίες. Ο καθένας εδώ θα μιλάει για τη δουλειά του».
Την πρωθυπουργική παρέμβαση προκάλεσαν οι απανωτές συναδελφικές κόντρες. Αννα Διαμαντοπούλου και Δημήτρης Ρέππας τα έβαλαν με τους απόντες Σταύρο Δήμα και Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο Μάκης Βορίδης με τον Γιάννη Ραγκούση και τον Χρήστο Παπουτσή, ο Δημήτρης Ρέππας επίσης με τον κ. Ραγκούση, με αποτέλεσμα το κλίμα να είναι ιδιαιτέρως ηλεκτρισμένο.
Τα αίματα «άναψαν» όταν η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Δημήτρης Ρέππας αποφάσισαν να κρατήσουν το απουσιολόγιο της συνεδρίασης και εκνευρίστηκαν με την απουσία Δήμα – Αβραμόπουλου. Ο Λουκάς Παπαδήμος πάντως ήταν ενήμερος –ήδη από την περασμένη εβδομάδα– ότι θα απουσίαζαν αμφότεροι για λόγους υπηρεσιακούς. Θερμό επεισόδιο σημειώθηκε όταν ο υπουργός Μεταφορών καταφέρθηκε εναντίον του Χρήστου Παπουτσή για το ζήτημα των ενόπλων φρουρών στα πλοία αλλά και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αναφέροντας: «Παίρνουν αποφάσεις μεταξύ τους και μετά τα μαθαίνουμε όσοι δεν είμαστε υπουργοί του ΠΑΣΟΚ». Ο Μάκης Βορίδης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επιτέθηκε και στον Γιάννη Ραγκούση ζητώντας του «να σταματήσει τις δημόσιες παρεμβάσεις για τα ταξί». Οχι και τόσο απρόσμενο σύμμαχο βρήκε επ’ αυτού στο πρόσωπο του Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος συντάχθηκε μαζί του αναζωπυρώνοντας την κόντρα με τον –νυν– αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας.
«Πρέπει να έχουμε συνοχή, εδώ δεν είμαστε για να συζητάμε» τους είπε ο κ. Παπαδήμος επιχειρώντας να επανέλθει στο διά ταύτα της συνεδρίασης. Ητοι: στο πολυνομοσχέδιο Βενιζέλου, όπου περιλαμβάνονται μέτρα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Στο πλαίσιο αυτό η Κυβερνητική Επιτροπή αποφάσισε χθες να ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο να μη γίνεται δεύτερη ανάγνωση των νομοσχεδίων, ώστε να είναι δυνατή η διαδικασία επίσπευσης της ψήφισής τους.

Επιστολή δέσμευσης για την ανάληψη όλων των απαιτούμενων μέτρων ώστε να τεθούν σε εφαρμογή οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου έστειλε ο πρωθυπουργός προς την Τρόικα.
«Θα λάβουμε όλα τα μέτρα ώστε να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου» είναι η ρητή δέσμευση του Λουκά Παπαδήμου προς τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Με την ίδια επιστολή ο πρωθυπουργός δηλώνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει τη διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής και της δομικής μεταρρύθμισης ώστε να εξασφαλίσει ομαλότητα στα δημοσιονομικά της και να βελτιώσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητά της.

Ο δημοσιογράφος Παντελής Καψής θα είναι από σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά από απόφαση του Λουκά Παπαδήμου.
Ο κ. Καψής, ο οποίος ορκίζεται σήμερα στις 14.00 υπουργός Επικρατείας, θα αποτελεί το 49ο μέλος της κυβέρνησης.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της στελέχωσης του Πρωθυπουργικού Γραφείου, ο κ. Παπαδήμος όρισε επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού τον Γκίκα Χαρδούβελη, καθηγητή στο τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, και επικεφαλής του Γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού τον Γιώργο Παγουλάτο, καθηγητή Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου