Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2011

Στο 50% το εφάπαξ!

Κόβουν στο 50% το εφάπαξ με νέα ρύθμιση που ήδη κυοφορείται στο υπουργείο Εργασίας. Στόχος, να αποσυμφορηθεί η λίστα αναμονής των 60.000 συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων και «να πάρουν όλοι από κάτι έναντι προκαταβολής», ενώ είναι άγνωστο αν και πότε θα πληρωθούν την εξόφληση!
Το μέτρο για την πληρωμή του μισού εφάπαξ όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Α.Τ.», ετοιμάζεται από το υπουργείο και μάλιστα βρίσκει σύμφωνους και τους συνδικαλιστές του Δημοσίου. Και αυτό καθώς βλέπουν ότι όσο θα αυξάνεται ο αριθμός των συνταξιοδοτούμενων το 2012 και το 2013 τόσο θα μεγαλώνει και ο χρόνος που θα περιμένουν για να πάρουν το εφάπαξ. Για παράδειγμα, όσοι βγήκαν στη σύνταξη τον Νοέμβριο του 2010 θα πάρουν εφάπαξ μετά το Νοέμβριο του 2013. Οσοι συνταξιοδοτούνται από τις αρχές του 2011 είναι ακόμη άγνωστη η ημερομηνία που θα τους δώσει εφάπαξ το Ταμείο Πρόνοιας, που τώρα πληρώνει όσους συνταξιοδοτήθηκαν το Νοέμβριο του 2009!
Η νέα ρύθμιση συζητήθηκε σε «κλειστή σύσκεψη» που είχε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης με την ΑΔΕΔΥ πριν από μια εβδομάδα, (σ.σ. στην οποία τους ενημέρωσε για το σχέδιο περικοπών για τις επικουρικές συντάξεις πριν το ανακοινώσει την περασμένη Τρίτη).
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «ΑΤ» εξετάζονται δύο εκδοχές:
Πληρωμή του 50% από το δικαιούμενο εφάπαξ (σ.σ. μετά τις περικοπές 15% και 20% για όσους βγήκαν στη σύνταξη το 2010 και το 2011) και με ανοιχτή ημερομηνία για το υπόλοιπο ποσό. Η «λύση» αυτή είναι που βρίσκει «θετικό» τον υπουργό και μένει να φανεί αν θα είναι και η τελική. Με το μισό εφάπαξ η λίστα αναμονής θα πέσει στους 30.000 φέτος και σε πολύ μικρότερο αριθμό το 2012.
Πληρωμή του εφάπαξ στις εκκρεμείς αιτήσεις του 2009 (που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν περικοπή λόγω του ν. 4024/1140) και στη συνέχεια καταβολή του 40% (για τις αιτήσεις του 2010 και του 2011) και του 60% σε όσους έχουν άμεση ανάγκη (νοσηλεία, κ.ά.). Με τη λύση αυτή θα διατεθούν περί τα 160 εκατ. ευρώ από τα 400 εκατ. ευρώ που εισπράττει το Ταμείο Πρόνοιας, και εντός διετίας θα έχει επέλθει η εξομάλυνση.

Το υπουργείο Εργασίας «βλέπει θετικά» την πρώτη εκδοχή (στο 50% το εφάπαξ, και έτσι θα πέσει αυτόματα στο μισό και ο χρόνος αναμονής), με «άγνωστο χ» αν και πότε θα δοθεί το υπόλοιπο μισό, ή αν θα πάει «υπέρ πίστεως και πατρίδος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου