Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2011

Ο μισθός έγινε... χαρτζιλίκι!

Χαρτζιλίκι έγινε ο μισθός για τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ για χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα οι αμοιβές τους, από το «κόψε κόψε» έχουν φτάσει τα επίπεδα του επιδόματος ανεργίας!
Τα στοιχεία που έχει συλλέξει και δημοσιεύει σήμερα ο «ΑΤ» για την μισθολογική κατάσταση δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων, έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από τα «έργα και τις ημέρες του ΠΑΣΟΚ και του Μνημονίου», προκαλούν ανατριχίλα.
Ειδικά στο Δημόσιο, στο τρίμηνο Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, χιλιάδες εκκαθαριστικά μισθοδοσίας έχουν ως εξόφληση μισθό για… δείγμα, με εξοφλήσεις που περιορίζονται στα 200 και τα 100 ευρώ!
Ο λόγος που ο μισθός τελεί υπό εξαφάνιση από πολλούς δημοσίους υπαλλήλους δεν είναι μόνο επειδή έχει αυξηθεί η παρακράτηση φόρου, αλλά διότι πολλές από τις επιπρόσθετες εισφορές έχουν επιβληθεί με αναδρομικότητα από την 1-1-2011 και η πληρωμή αυτών των εισφορών – περικοπών, γίνεται στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Για παράδειγμα, οι επιπρόσθετες εισφορές ανεργίας 2%, υπέρ εφάπαξ 5%, αλλά και οι μειώσεις των επιδομάτων «περνούν» στη μισθοδοσία των υπαλλήλων με αναδρομικές κρατήσεις 9 μηνών και στην πράξη αυτό που μένει για την εξόφληση του μήνα, είναι… δείγμα του μισθού, αν λάβει κανείς υπόψη ότι πολλοί υπάλληλοι πληρώνουν μέσα από τη μισθοδοσία τους και τις δόσεις των δανείων.
Για παράδειγμα, εκπαιδευτικός με 3 πτυχία και 35 χρόνια υπηρεσίας έπαιρνε πριν από το νέο μισθολόγιο
«καθαρά» 1.900 ευρώ και μετά το μισθολόγιο και την κατάργηση των επιδομάτων οι καθαρές του αποδοχές έπεσαν στα 1.200 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση, γενικός διευθυντής υπουργείου έφτασε να έχει εξόφληση Νοεμβρίου 150 ευρώ, λόγω αναδρομικών κρατήσεων, φορολογίας, εισφορών, χαρατσιών και δόσης δανείου!
Για να περιοριστεί το σοκ των περικοπών, το υπουργείο Οικονομικών, όπως πληροφορήθηκε ο «ΑΤ» δεν έχει θέσει ακόμη σε ισχύ την πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι υπάλληλοι είδαν στα τελευταία εκκαθαριστικά τους να υπάρχει κουτσουρεμένο κατά 50% το κίνητρο απόδοσης περιμένοντας τον επόμενο μήνα και το νέο μισθολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου