Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011

Νέα τουρκική πρόκληση νότια του Καστελορίζου με αποδέκτη και το Ισραήλ

Νέα τουρκική πρόκληση το περασμένο Σάββατο 12 Μαρτίου στη θαλάσσια περιοχή νότια της Μεγίστης η οποία κρατήθηκε κρυφή από την ελληνική κυβέρνηση τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την εφημερίδα "Η ΑΥΓΗ" ερευνητικό ιταλικό πλοίο το οποίο πραγματοποιούσε έρευνες με στόχο την πόντιση καλωδίου οπτικών ινών από το Ισραήλ σην Ευρώπη. Το πλοίο εκτελούσε τις έρευνες για το κράτος του Ισραήλ μετά από ελληνική άδεια εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή των γεγονότων, το βράδυ του Σαββάτου, η τουρκική φρεγάτα, αφού πρώτα παρενόχλησε το ιταλικό ερευνητικό σκάφος, απαίτησε την απομάκρυνσή του από την περιοχή γιατί σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς που εκφράζονται και από το τουρκικό ΥΠΕΞ το πλοίο βρισκόταν "εντός της τουρκικής ΑΟΖ". Από το ιταλικό ερευνητικό σκάφος ζητήθηκαν τα όρια της τουρκικής ΑΟΖ και η τουρκική φρεγάτα έδωσε στους Ιταλούς τις συντεταγμένες, όπου συμπεριελάμβαναν και το σημείο που βρισκόταν το ερευνητικό σκάφος.

Ακολούθως η τουρκική φρεγάτα ανάγκασε το ιταλικό ερευνητικό σκάφος να απομακρυνθεί από την περιοχή και όταν αυτό έφθασε εντός της Κυπριακής ΑΟΖ απομακρύνθηκε. Η τουρκική αυτή κίνηση αμφισβητεί για άλλη μία φορά έμπρακτα τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι η Μεγίστη έχει τη δική της υφαλοκρηπίδα και δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στο ζήτημα της ελληνική ΑΟΖ όποτε αυτή κηρυχτεί.

Ένα ακόμα σημείο της νέας αυτής προκλητικής ενέργειας είναι η ευθεία σύγκρουση της Τουρκίας με τα ισραηλινά και αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, καθότι με τον τρόπο αυτό η Τουρκία στέλνει το μήνυμα ότι η μελλοντική κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από το κοίτασμα Λεβιάθαν και θα καταλήγει στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω Ελλάδας δεν είναι και τόσο εξασφαλισμένη.

Το γεωπολιτικό παιχνίδι στην Αν. Μεσόγειο αρχίζει να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις αφού στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση εισάγονται σταδιακά δύο ακόμη παράμετροι, το Ισραήλ και τα αμερικανικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Είναι ίσως το πρώτο καταγεγραμμένο επεισόδιο της γεωπολιτικής-οικονομικής αντιπαράθεση μεταξύ των κρατικών μηχανισμών της Τουρκίας (βλ. τουρκικό Ναυτικό) και του Ισραήλ (βλ. μισθωμένο ιταλικό ερευνητικό σκάφος) χωρίς να μπρούμε να γνωρίζουμε που θα μας οδηγήσει η αυξημένη αυτοπεποίθηση και η συνολική αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας.

Το μέλλον θα δείξει κατά πόσο οι κρατικοί μηχανισμοί της Ελλάδας που έχουν υποστεί τις συνέπειες του μνημονίου θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο βάρος των εξελίξεων που πρόκειται σύντομα να ακολουθήσουν, δεδομένου ότι τον ερχόμενο Απρίλιο οι Ισραηλινοί θα γνωρίζουν με ακρίβεια την ποσότητα του φυσικού αερίου του κοιτάσματος Λεβιάθαν και πότε θα είναι έτοιμοι για την εκμετάλλευση του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου