Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Με δυσκολία η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Πολύ δύσκολα θα μπορέσει η Ελλάδα να επανέλθει στις αγορές το 2012, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ο ίδιος μάλιστα «θα έβλεπε» ως εναλλακτική λύση έναν φόρο αντί της αναδιάρθρωσης χρέους, που προβλέπει μετά το 2013 το Σύμφωνο για το ευρώ.
Μιλώντας στη συνεδρίαση της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι στη διάρκεια των τελευταίων μηνών έγιναν βήματα και μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει ανεξάρτητα του Μνημονίου.
Αναφερόμενος στους οίκους αξιολόγησης και στη χθεσινή απόφαση, είπε ότι δεν λαμβάνουν υπόψη μεταξύ άλλων την αυστηρή κρίση και αξιολόγηση που δέχεται η Ελλάδα από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ που γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Σημείωσε ακόμη πως οι πρόσφατες αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο όσον αφορούν το δημοσιονομικό πλαίσιο όσο και το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας είναι προς την θετική κατεύθυνση, δεν αρκούν όμως να κινητοποιήσουν τους αναπτυξιακούς ρυθμούς που απαιτούνται.
Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναγοράς χρέους με τα έσοδα που θα αντλήσει η χώρα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
«Εάν έχουμε σημαντικά ποσά από αποκρατικοποιήσεις μπορεί να κάνουμε κάποια επαναγορά χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Επαναγορά χρέους μπορεί να κάνει κανείς οποιαδήποτε στιγμή φθάνει να έχει τα χρήματα», σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας πάντως ότι η επαναγορά χρέους δεν αποτελεί πανάκεια.
«Το πρόβλημα είναι πολύπλοκο, δεν λύνεται με ένα εργαλείο, λύνεται με πάρα πολλά εργαλεία», είπε. Η κυβέρνηση στοχεύει σε αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία. Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει την αξιοποίηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας, την επέκταση υφιστάμενων συμβάσεων και την πώληση περιουσιακών στοιχείων. Ο στόχος των 50 δισ., που είναι ενδεικτικός ως προς το ύψος του, έχει συμπεριληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της ΕΕ για την επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
Στις 15 Απριλίου θα παρουσιαστούν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής σταθερότητας καθώς και δημοσιονομικές διορθώσεις για το 2011.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητική πηγή για όσα σχετικά συζητήθηκαν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, το νομοσχέδιο αυτό θα έχει αναπτυξιακά και δημοσιονομικά χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου