Κυριακή, 11 Ιουλίου 2010

Ραντεβού... πριν τον Σεπτέμβρη με τον ανασχηματισμό

Συχνά στο 9μηνο της μέχρι τώρα διακυβέρνησης της χώρας από τον Γ. Παπανδρέου και τους συνεργάτες του έχει τεθεί θέμα ανασχηματισμού, αλλά σ’ όλες τις περιπτώσεις η στάση του πρωθυπουργού ήταν κάθετα αρνητική και στην πράξη απέδειξε ότι εννοούσε τα όσα έλεγε. Αλλωστε, ήταν και πρόωρη η ανάληψη της όποιας σχετικής πρωτοβουλίας σε μια περίοδο που η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός είχαν ν’ αντιπαλέψουν με μια μεταβαλλόμενη -σχεδόν καθημερινά- κατάσταση.
ΑΡΧΕΙΟ
Κινήσεις με αποτελέσματα
Ευθύνη και υποχρέωση
Το Ασφαλιστικό και η κρίσιμη μάχη
Η πρόκληση για την Παιδεία
Οι συνέπειες της κρίσης
Γνώριζαν ότι θα χάσουμε το τρένο...
Σχέδιο για την επόμενη μέραΗδη, όμως, έχει διαμορφωθεί μια νέα πραγματικότητα. Η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει το κύριο θεσμικό έργο της σε σχέση με την αντιμετώπιση της κρίσης και οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν, όπως για παράδειγμα ο αναπτυξιακός νόμος, αναμένεται να έχουν ρυθμιστεί μέχρι το φθινόπωρο. Οπότε λογικό είναι να θεωρείται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εισέλθει ανανεωμένη στην επόμενη φάση της θητείας της.

Και εξίσου βάσιμα κρίνεται ότι ο πρωθυπουργός θα έχει αξιολογήσει πλέον και την αποδοτικότητα του κάθε υπουργού, αλλά και τη δυνατότητα αρμονικής συνεργασίας του ή όχι με τους συναδέλφους του, έτσι ώστε να προσδώσει στο κυβερνητικό σχήμα τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα που θα πρέπει να έχει προκειμένου να ανταποκριθεί τις αντικειμενικά αυξημένες υποχρεώσεις της επόμενης τριετίας.

Φυσικά οι σχετικοί προβληματισμοί φτάνουν και σε σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, όπως κατά κανόνα συμβαίνει στη χώρα μετά -ή καμιά φορά και πριν- από την ολοκλήρωση του πρώτου έτους της θητείας μιας νέας κυβέρνησης. Αλλά μια τέτοια προοπτική φαντάζει μάλλον απίθανη από τη στιγμή που η σημερινή κυβέρνηση έχει αναλάβει πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι των δανειστών μας και διαθέτει μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία απέδειξε στην περίπτωση του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου ότι, παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις ή και διαφωνίες της, τη στηρίζει στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας.

Αρα όλα δείχνουν ότι εκείνο που θα πρέπει να αναμένουμε από τον Σεπτέμβριο είναι μια ανασυγκρότηση και αναδιάταξη των κυβερνητικών δυνάμεων, έτσι ώστε το έργο του Γ. Παπανδρέου και των συνεργατών του να καταστεί αποτελεσματικότερο και άρα ικανό να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο που έχει μπροστά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου