Σάββατο, 24 Ιουλίου 2010

Κατατέθηκε η ρύθμιση Λοβέρδου που «παγώνει» αυξήσεις πέραν του Μνημονίου

Κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή η αναμενόμενη τροπολογία του υπουργείου Εργασίας με την οποία ακυρώνονται αποφάσεις της Διαιτησίας που χορηγούν μισθολογικές αυξήσεις πάνω από τις προβλεπόμενες στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Με τη ρύθμιση του Ανδρέα Λοβέρδου «παγώνουν» αυξήσεις από 1,5% έως 3% στον ιδιωτικό τομέα μέσω κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μετά την ημερομηνία ισχύος του νόμου προσαρμογής στο Μνημόνιο (6/5/2010) και δίνουν αυξήσεις πάνω από τις προβλεπόμενες στην ΕΓΣΣΕ υπόκεινται σε έφεση εντός 15 ημερών, είτε εκ μέρους των μερών που συμμετείχαν στην εκάστοτε συλλογική διαφορά, είτε εκ μέρους του ίδιου του υπουργού Εργασίας, ενώπιον των διαιτητών του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Προαναγγέλλοντας προ ημερών τη νομοθετική πρωτοβουλία, ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι πρόκειται για ρύθμιση απολύτως συνταγματική και επικαλέστηκε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπέγραψαν πρόσφατα η ΓΣΕΕ με τους εργοδότες και η οποία προβλέπει «πάγωμα» μισθών για το 2010.

«Θα παρέμβουμε όχι για να καταργήσουμε τις συλλογικές συμβάσεις, ούτε για να καταργήσουμε τη Διαιτησία, για την οποία κάναμε συγκεκριμένη αναφορά στον Ασφαλιστικό νόμο και θα επεξεργαστούμε Προεδρικό Διάταγμα εντός των επομένων ημερών ώστε να είμαστε εμπρόθεσμοι» είπε το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας.

Την απόφαση καταδικάζει η ΓΣΕΕ, λέγοντας ότι η νομοθετική παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου για ακύρωση των αποφάσεων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας «δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στον θεσμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου