Πέμπτη, 8 Ιουλίου 2010

Ευθύνη και υποχρέωση

Tα μηνύματα ήταν αλλεπάλληλα και ανησυχητικά τους τελευταίους μήνες. Και ήδη εξελίσσονται σε κραυγή αγωνίας με κίνδυνο να καταλήξουν σε κραυγή απελπισίας αν οι αρμόδιοι δεν αντιληφθούν τη σοβαρότητα του προβλήματος και δεν προχωρήσουν στις αυτονόητες εκείνες παρεμβάσεις, που θα εμποδίσουν ώστε να φτάσουμε κάποια στιγμή σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Το Ασφαλιστικό και η κρίσιμη μάχη
Η πρόκληση για την Παιδεία
Οι συνέπειες της κρίσης
Γνώριζαν ότι θα χάσουμε το τρένο...
Σχέδιο για την επόμενη μέρα
Αξιοπιστία και «ράβε-ξήλωνε»...
Προστασία του καταναλωτή
Περισσότερα άρθρα...Τόνωση της αγοράςΩρα ευθύνης για όλους
Τα στοιχεια είναι τέτοια που δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών. Στο πρώτο εξάμηνο του 2010 έχουν κλείσει 16.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, θα κλείσουν και άλλες 30.000 ως το τέλος του χρόνου. Τι θα κάνει η κυβέρνηση; Θα επιτρέψει αυτή την καταστροφική εξέλιξη ή θα κινηθεί για να την εμποδίσει;
Βασικα, φυσικά, αιτία των αδιεξόδων που έχουν διαμορφωθεί στον επιχειρηματικό χώρο, και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της. Δεν θα μπορούσε να μην έχει επηρεάσει την επιχειρηματική πραγματικότητα η κάθετη πτώση του τζίρου και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Αλλά δυστυχώς δεν είναι αυτά τα μοναδικά αίτια που οδηγούν στα σημερινά προβλήματα και θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στα μεγαλύτερα αυριανά.

ΚΑΙ ΕΔΩ είναι που παρεμβάλλεται η ευθύνη της κυβέρνησης για ό,τι έχει συμβεί και η υποχρέωσή της να παρέμβει για ν’ αποτραπούν τα χειρότερα. Διότι σ’ αυτή την προβληματική πορεία δεν είναι ουδέτερος ή αμέτοχος θεατής, αλλά συμμέτοχος παράγοντας των εξελίξεων. Και όπως αξιώνει από τις επιχειρήσεις να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, που αυτή την περίοδο είναι και αυξημένες, έτσι οφείλει να είναι και εκείνη συνεπής προς τις δικές της υποχρεώσεις.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, για παράδειγμα, δυνατό σε τέτοιες περιόδους να μην ανταποκρίνονται οι εφορίες στις υποχρεώσεις τους έναντι όσων έχουν να λαμβάνουν επιστροφή ΦΠΑ ή και φόρου και με τον τρόπο αυτόν να τις οδηγούν σε αδιέξοδο. Και ούτε είναι δυνατόν να μη διευκολύνεται η τραπεζική χρηματοδότηση επιχειρήσεων που είναι φερέγγυες κι ακόμη και κερδοφόρες. Η κυβέρνηση δεν έχει μόνο δικαιώματα. Εχει και υποχρεώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου