Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2010

Η κρίση στην αγορά ακινήτων

Η ΑΓΟΡΑ ακινήτων και η οικοδομή είναι διαχρονικά δύο αλάθητοι δείκτες για την πορεία της οικονομίας αλλά και του κλίματος εμπιστοσύνης των νοικοκυριών, για τη δική τους και τη συνολική προοπτική.
ΑΡΧΕΙΟ
Ραντεβού... πριν τον Σεπτέμβρη με τον ανασχηματισμό
Κινήσεις με αποτελέσματα
Ευθύνη και υποχρέωση
Το Ασφαλιστικό και η κρίσιμη μάχη
Η πρόκληση για την Παιδεία
Οι συνέπειες της κρίσης
Γνώριζαν ότι θα χάσουμε το τρένο...Η ΕΙΚΟΝΑ της κτηματαγοράς σήμερα δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από το συνολικό κάδρο της βαθιάς οικονομικής κρίσης στην οποία έχει εισέλθει η χώρα.

ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ κυρίως των επαγγελματικών χώρων, τα οποία ξεπέρασαν κάθε λογικό όριο την τελευταία δεκαετία, «πνίγουν» τους επαγγελματίες, οι οποίοι όλο και πιο συχνά πλέον δεν έχουν άλλη επιλογή από το να κλείσουν την επιχείρησή τους, εάν δεν εξασφαλίσουν γενναίες μειώσεις του ενοικίου.

Η ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ πτώση της ζήτησης ακινήτων, λόγω και της οικονομικής και εργασιακής αβεβαιότητας που καταλαμβάνει τα νοικοκυριά, δεν έχει επιφέρει ακόμη τον πλήρη εξορθολογισμό στις τιμές των ακινήτων. Οι κατασκευαστές, έχοντας αγοράσει ακριβά τη γη και τα υλικά, προσπαθούν να διασώσουν τις επενδύσεις τους, προβαίνοντας σε μικρές μειώσεις των τιμών, οι οποίες όμως δεν πείθουν τους καχύποπτους υποψήφιους αγοραστές.

Η ΑΥΞΗΣΗ του ΦΠΑ αλλά και των αντικειμενικών αξιών ουσιαστικά θα εξουδετερώσει την όποια έκπτωση των κατασκευαστών, κρατώντας ψηλά τις τιμές των ακινήτων, συμπιέζοντας ακόμη περισσότερο τη ζήτηση.

ΕΤΣΙ συντηρείται το αδιέξοδο, με τα διαμερίσματα να μένουν απούλητα, δεκάδες οικοδομικές επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο αφήνοντας τους εργαζομένους στον δρόμο, τα συνολικά οικονομικά μεγέθη που αντιπροσωπεύει η οικοδομή να συρρικνώνονται και τα νοικοκυριά τελικώς να μην έχουν την ευκαιρία μιας συμφέρουσας επένδυσης για όσο ακόμη υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Ο ΦΑΥΛΟΣ κύκλος που έχει δημιουργηθεί και από τον οποίο όλοι βγαίνουν χαμένοι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει εγκαταλείποντας την οικοδομή και την κτηματαγορά στους κανόνες της αγοράς που έτσι κι αλλιώς υπολειτουργεί και μάλιστα παραμορφωτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου