Ενα νέο μίνι Μνημόνιο θα υπογράψει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα- κατά το πρότυπο του αρχικού Μνημονίου- ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αλλά και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας.
Πρόκειται για την έκθεση της τρόικας για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου, την οποία ετοιμάζει εντατικά από χθες η αντιπροσωπεία της, επισημαίνοντας επιτυχίες αλλά και αδυναμίες που διαπίστωσε και υποδεικνύοντας, εν είδει «εντολών», τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν.
Η επίμαχη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η εξυγίανση ΟΣΕ και συγκοινωνιών, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και μια πλήρης αναλογιστική μελέτη για το Ασφαλιστικό είναι μερικές από τις «εντολές» που διατυπώνονται στην έκθεση, την οποία θα συνυπογράψει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ώστε να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Το νέο αυτό μίνι Μνημόνιο, ναι μεν δεν ζητά πρόσθετα μέτρα, αλλά συγκεκριμενοποιεί ορισμένες γενικές δεσμεύσεις του αρχικού με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ θέτει και νέα χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή των μέτρων.
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η τρόικα δεν είναι αυτή που πίεσε για επιτάχυνση π.χ. του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, όσο η κυβέρνηση που φαίνεται πως θέλει να τελειώνει γρήγορα με τα καυτά θέματα για να περιορίσει το πολιτικό κόστος. Πάντως, ύστερα από δεύτερη σκέψη, τρόικα και κυβέρνηση συμφωνούν να μην πιέσουν υπερβολικά για γρήγορες λύσεις σε όλα τα θέματα, ώστε να αποφύγουν λάθη που δύσκολα διορθώνονται εκ των υστέρων, αλλά απλώς να φροντίσουν να μη χαθεί η δυναμική που έχει δημιουργηθεί. Το μίνι Μνημόνιο δίνει κατεύθυνση στην κυβέρνηση ως προς το πώς πρέπει να κινηθεί για να εισπράξει η χώρα την τρίτη δόση του δανείου, 9 δισ. ευρώ, τον Δεκέμβριο. Κι αυτό γιατί η χορήγηση της 2ης δόσης, επίσης 9 δισ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο είναι ουσιαστικά εξασφαλισμένη. Η τρόικα, παρά τις παρατηρήσεις της, κατά την πρώτη εβδομάδα της παραμονής της εδώ διαπίστωσε πρόοδο στην εφαρμογή του Μνημονίου και αποκόμισε θετικές εντυπώσεις σε γενικές γραμμές, τουλάχιστον ως προς την προσπάθεια που καταβάλλεται. Η εισήγηση τόσο της Κομισιόν όσο και του ΔΝΤ θα είναι επομένως θετική για να εκταμιευθούν τα χρήματα στις 13 Σεπτεμβρίου. Αυτό που θέλει όμως τώρα και θα υποδείξει μέσω του Μνημονίου, είναι να γίνουν όλα όσα χρειάζονται ώστε να διορθωθούν τα προβλήματα και να πετύχει το πρόγραμμα και στη συνέχεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου