Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012

180.000 επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο και 240.000 απολύσεις στο εμπόριο!

Ανασφάλεια, επενδυτική ανορεξία κι έλλειψη ρευστότητας οδηγούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο “λουκέτο”Σύμφωνα με έρευνα της Marc για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ, 1 στις 4 επιχειρήσεις αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσουν μέσα στη χρονιά. Αυτό μεταφράζεται σε 180.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ από αυτές θα βάλουν σίγουρα λουκέτο, τουλάχιστον 61.200...
Αναλυτικά οι 12.000 θα κλείσουν το πρώτο τρίμηνο του έτους, μετά τη λήξη των εκπτώσεων που σημαίνει 240.000 χαμένες θέσεις απασχόλησης, εκ των οποίων 106.000 το τρέχον εξάμηνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι οι συνολικές απώλειες στις θέσεις απασχόλησης ξεπέρασαν τις 150.000 εκ των οποίων 65.000 θέσεις μισθωτής εργασίας χάθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Επίσης αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των επιχειρηματιών που δεν απασχολούν εργαζόμενους.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος, παρουσιάζοντας την έρευνα, πρότεινε τη δημιουργία ενός συμπληρωματικού Μνημονίου το οποίο θα είναι αναπτυξιακό. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ''η οικονομία και οι επιχειρήσεις έχουν κολλήσει στο βάλτο της ύφεσης και θα βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο εάν δεν κάνουμε κάτι για να αλλάξει η οικονομική πραγματικότητα. Υπάρχει ο κίνδυνος να υπερβούμε τα όρια αντοχής και η ζημιά δεν θα είναι αναστρέψιμη''.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πρόβλημα ρευστότητας αλλά και για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, ο κ. Ασημακόπουλος επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή των όρων, να αποσυνδεθεί η αύξηση ή διατήρηση των θέσεων εργασίας, με την επενδυτική δραστηριότητα. Σχετικά με τις τιμές, ο ίδιος σημείωσε ότι έχει γίνει συμπίεσή τους όπου ήταν εφικτό, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι εξαρτημένη σε μεγάλο ποσοστό από εισαγόμενα προϊόντα και πρώτες ύλες που δυσκολεύουν την περαιτέρω μείωση των τιμών, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της κρατικής ακρίβειας και τη μη πάταξη των τριγωνικών και ενδοομιλικών συναλλαγών. Σχετικά με τον ΦΠΑ και ειδικότερα στον κλάδο της εστίασης, προέβλεψε ότι εάν διατηρηθεί στο 23% θα κλείσουν οι μισές επιχειρήσεις της εν λόγω αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου