Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012

Φωτιά οι τιμές των καυσίμων!

Σε νέο πονοκέφαλο για τα νοικοκυριά αλλά και για τα μεγέθη του προϋπολογισμού μετατρέπεται, για πολλοστή φορά, η τιμή του πετρελαίου. Ο μαύρος χρυσός εκτοξεύτηκε σε νέα υψηλά των τελευταίων 9 μηνών με το αργό να διαπραγματεύεται πλέον στα 105 δολάρια το βαρέλι και το brent αντιστοίχως στα 121 δολάρια.
Αυτό μεταφράζεται σε νέο πλήγμα στα ήδη εξαθλιωμένα οικονομικά του μέσου Έλληνα, τη στιγμή μάλιστα που τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι τιμές στην εγχώρια αγορά «τρέχουν» με μέση αύξηση άνω της μιάμιση ποσοστιαίας μονάδας.
Η τιμή της αμόλυβδης ξεπερνά το 1,75 ευρώ και αγγίζει σε πολλές περιπτώσεις στην Αττική το 1,8 ευρώ, ενώ στην επαρχία και ειδικά σε περιοχές παραδοσιακά «υψηλών τιμών» η τιμές ξεπερνούν το 1,9 ευρώ το λίτρο.
Σύμφωνα με τις τιμοληψίες του υπουργείου από τις 4 του μηνός έως και χθες η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει σημειώσει κατακόρυφη αύξηση, της τάξης του 2,3% (από 0,995 το λίτρο στις 4/2 στο 1,018 χθες), η αντίστοιχη του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε κατά 0,8% (από 1,539 το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, στο 1,551 χθες) και στην αμόλυβδη βενζίνη η άνοδος άγγιξε το 1,4%, ήτοι από το 1,714 στο 1,738.
Στη διεθνή αγορά οι τιμές εκτινάχθηκαν λόγω της κλιμάκωσης της έντασης με το Ιράν, με την Τεχεράνη να ανακοινώνει ότι σταματά τις πωλήσεις αργού πετρελαίου σε βρετανικές και γαλλικές εταιρείες, ως απάντηση στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλλει εμπάργκο στο Ιράν από την 1η Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου