Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012

Προειδοποιήσεις από Μέρκελ - Σαρκοζί

Με το βλέμμα στην Ελλάδα και τις αποφάσεις του πρωθυπουργού, Λ. Παπαδήμος και των πολιτικών αρχηγών, ευρωπαίοι εταίροι και αξιωματούχοι απευθύνουν αυστηρές προειδοποιήσεις προς τη χώρα μας ότι ο χρόνος τελειώνει. Το ελληνικό ζήτημα –όπως ήταν αναμενόμενο- κυριάρχησε στη χθεσινή συνάντηση του γαλλογερμανικού άξονα στο Παρίσι, με τους δύο ηγέτες να διαμηνύουν ότι απαιτείται μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, προκειμένου να δοθεί το νέο δάνειο. Πρότειναν μάλιστα –χωρίς να δώσουν περισσότερες διευκρινίσεις- να δημιουργηθεί ένας «κλειστός λογαριασμός» όπου θα κατατεθούν χρήματα για τους τόκους των δανείων που δίνονται στην Ελλάδα. Δεσμεύτηκαν, πάντως, πως επιθυμία και των δύο είναι η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ.
Σε δηλώσεις τους κατά το ετήσιο κοινό υπουργικό συμβούλιο Γαλλίας-Γερμανία, ο Γάλλος πρόεδρος, Ν. Σαρκοζί κατέστησε σαφές πως οι Έλληνες έχουν αναλάβει δεσμεύσεις που πρέπει να τις σεβαστούν επακριβώς, «δεν υπάρχει επιλογή, ο χρόνος πιέζει, είναι ζήτημα ημερών, τώρα πρέπει να καταλήξει (σ.σ. το θέμα) πρέπει να υπογράψουν». Η γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, από την πλευρά της, πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει νέο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα εάν δεν επέλθει συμφωνία».
Ωστόσο, ο κ.Σαρκοζί διευκρίνισε: «Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Για να το πούμε ξεκάθαρα, αυτή είναι η γνώμη και των δυο μας». Μάλιστα, περιγράφοντας το ως στοίχημα που έχουν θέσει οι δύο ηγέτες, η κ. Μέρκελ τόνισε: «Αρνούμαστε να δεχτούμε μια ελληνική χρεοκοπία».
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα χρονικά περιθώρια για την εξεύρεση συμφωνίας, εξέφρασε χθες και ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ολι Ρεν, Α. Αλταφάζ, υπογραμμίζοντας ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των ελληνικών αρχών». Σχολιάζοντας ωστόσο τις δηλώσεις της Ελληνίδας επιτρόπου Μ. Δαμανάκη, για ενδεχόμενα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, απάντησε ότι η Κομισιόν εργάζεται εντατικά προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, σημειώνοντας ότι κάποιοι ιδιωτικοί φορείς επεξεργάζονται τέτοιες λύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου