Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012

Δεν αποκλείει και τρίτο πακέτο για την Ελλάδα ο Γιούνκερ!

Μετά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δεν αποκλείει ένα τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.
Δεν αποκλείει και τρίτο πακέτο για την Ελλάδα ο Γιούνκερ
Ο κ. Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο Αλ Τζαζίρα, ερωτηθείς για το αν θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα είπε ότι «αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, ωστόσο δεν πρέπει να ξεκινάμε με την υπόθεση ότι ένα τρίτο πρόγραμμα θα χρειαστεί. Στη σύνοδο του Eurogroup καταστήσαμε σαφές ότι είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα ακόμη και μετά τη λήξη του δεύτερου προγράμματος, όμως πιστεύωπως δεν πρέπει τώρα να εμπλακούμε σε μία συζήτηση για ένα ενδεχόμενο τρίτο πρόγραμμα. Τωρα πρέπει να εφαρμοστεί το δεύτερο πρόγραμμα».
Κληθείς να σχολιάσει τις εκτιμήσεις ορισμένων οτι η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη, εξέφρασε τη διαφωνία του: «Δεν βλέπω ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει. Η Ευρωζώνη έκανε τα πάντα προκειμένου να αποφευχθεί μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, που θα είχε τραγικές συνέπειες, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωζώνη».

Υπενθυμίζεται ότι το δεύτερο πακέτο στήριξης περιλαμβάνει δανειακή στήριξη προς την Ελλάδας ύψους 130 δισ. ευρώ και «κούρεμα» του χρέους με στόχο να φτάσει στο 121% του ΑΕΠ έως το 2020.

Στο μεταξύ, είχε προηγηθεί επιστολή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τα μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου, στην οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαιτηθεί και μετά το 2014 δανειακή βοήθεια για την Ελλάδα.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, τα μηνύματα από τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής προϋπολογισμού στο Βερολίνο είναι θετικά όσον αφορά την μεθαυριανή ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο για το δεύτερο πακέτο στήριξης. Μολονότι περίπου 12 βουλευτές της συμπολίτευσης έχουν ανακοινώσει ότι θα καταψηφίσουν το πακέτο, ηγετικά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Φιλελευθέρων (FDP) εκφράζουν την αισιοδοξία τους.
«Μια σταθερή πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών ομάδων του κυβερνητικού συνασπισμού και μια ευρεία πλειοψηφία της Βουλής θα στηρίξει τη γερμανική κυβέρνηση στην πορεία που ακολουθεί», δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Φιλελευθέρων Πάτρικ Ντέρινγκ
«Την πορεία που ακολουθεί η ΕΕ για τη διάσωση των πληττόμενων από την κρίση κρατών-μελών της Ευρωζώνης υπερασπίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Σε χθεσινοβραδινή επίσημη τελετή στο Αμβούργο ο κ. Μπαρόζο επέμενε ότι “κάθε άλλη λύση θα ήταν πολύ ακριβότερη και πολύ πιο επικίνδυνη”, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το ότι “ηγετικά στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, παρά τις εν μέρη έντονες συζητήσεις, συμπορεύονται με την ΕΕ και αντιστέκονται σε λαϊκίστικες φωνές”. Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι χρειάζεται “μια βιώσιμη λύση”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου