Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Ξηλώνουν τα πάντα σε μισθούς, επιδόματα, μονιμότητα...

Ξήλωμα μισθών και επιδομάτων στον ιδιωτικό τομέα, "εργοδοτικό δικαίωμα" στις νέες συμβάσεις και απολύσεις - εξπρές με το 50% των αποζημιώσεων σε ΔΕΚΟ-τράπεζες μετά την κατάργηση της μονιμότητας, φέρνει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο για την εφαρμογή των σαρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας.
Με τη νέα διάταξη:
1. Πάνε υποχρεωτικά στο -22% οι αποδοχές της Εθνικής Σύμβασης, αναδρομικά από τις 14 Φεβρουαρίου που ισχύει το νέο μνημόνιο. Ο κατώτατος των 751,39 ευρώ πέφτει στα 586,08 ευρώ (άγαμος άνω των 25 ετών χωρίς προϋπηρεσία). Κατά το ίδιο ποσοστό μειώνονται τα επόμενα κλιμάκια. Κάθε συμφωνία που υπολείπεται του -22% είναι "αυτοδικαίως άκυρη", όπως αναφέρεται στη διάταξη.
2. Οσοι μέχρι 25 ετών πιάσουν δουλειά (είτε για πρώτη φορά, είτε ως επαναπρόσληψη) θα έχουν επιπλέον μείωση 10% (ήτοι -32%) με μισθό στα 527 ευρώ μικτά, δηλαδή περίπου 480 ευρώ καθαρά (αν όχι και πιο κάτω) μετά το σύνολο των κρατήσεων. Η διάταξη "πιάνει" όλους τους κλάδους (λογιστές, γιατρούς, μαθητευόμενους δικηγόρους, υπαλλήλους, κ.λπ.) και όχι μόνο τους ανειδίκευτους 25ρηδες.
3. Οσες κλαδικές συμβάσεις έχουν ήδη λήξει ή θα λήξουν μέσα σε ένα χρόνο (μετά τις 14 Φεβρουαρίου), έχουν "μετενέργεια" 3 μηνών, για να ανανεωθούν, είτε με ατομική, επιχειρησιακή ή με νέα κλαδική σύμβαση. Στο τρίμηνο αυτό, ο εργαζόμενος παίρνει το κλιμάκιο της σύμβασης (βασικός + προϋπηρεσία) και τα επιδόματα τέκνων, σπουδών και ανθυγιεινό όπου προβλέπονται. Αν μέσα στο τρίμηνο δεν υπογραφεί νέα σύμβαση, τότε ο εργοδότης θα μπορεί να καθορίζει το μισθό "χωρίς να απαιτείται προηγούμενη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων" (πλήρες διευθυντικό δικαίωμα).
4. Αίρεται η μονιμότητα για 70.000 υπαλλήλους ΔΕΚΟ και τραπεζών, με την κατάργηση των κανονισμών εργασίας και έρχονται απολύσεις εξπρές με βάση την εργατική νομοθεσία, δηλαδή με το 50% της αποζημίωσης, κατόπιν προειδοποίησης σε διάστημα από έναν έως 6 μήνες.
5. Παγώνουν οι αυτόματες προσαυξήσεις (πολυετία, τριετίες, πενταετίες) μέχρι να πέσει η ανεργία στο 10%.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου