Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2012

Εκκίνηση της ανάπτυξης εδώ και τώρα

Οι υποχρεώσεις μας συγκεκριμενοποιήθηκαν και ήδη δρομολογούνται. Και είναι αυτονόητο ότι η εκπλήρωσή τους αποτελεί αδιαμφισβήτητη προϋπόθεση για την ομαλή πορεία των συμβατικών υποχρεώσεων των δανειστών μας. Δεν μας έχουν αφήσει την παραμικρή αμφιβολία ότι αυτήν τη φορά η στήριξή τους θα υπάρχει μόνο στον βαθμό που θα αποδεικνυόμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας.
Αλλά η προσπάθεια για έξοδο από την κρίση θα συνεχίσει να είναι αναποτελεσματική όσο θα επικρατεί η κοντόφθαλμη λογική της συνεχούς λιτότητας. Και ευτυχώς είναι πολλοί πλέον εκείνοι που συμμερίζονται την άποψη πως αν δεν περάσουμε σε φάση ανάπτυξης, όσες θυσίες κι αν γίνουν δεν πρόκειται να αποδώσουν το παραμικρό.
Κορυφαία πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή είναι η κοινή δήλωση 12 πρωθυπουργών κρατών?μελών της ΕΕ, με επικεφαλής τους ηγέτες της Βρετανίας και της Ιταλίας. Καταγράφουν την αντιαναπτυξιακή πραγματικότητα και απαιτούν τη λήψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, γιατί ο κίνδυνος να οδηγηθεί συνολικά η Ευρώπη στην ύφεση είναι ορατός.
Το περιβάλλον είναι, κατά συνέπεια, φιλικό. Και η κυβέρνηση οφείλει να το αξιοποιήσει στο έπακρο. Υπάρχουν κονδύλια που δικαιούμαστε, άλλα που μπορούμε να διεκδικήσουμε και οργανισμοί και πιστωτικά ιδρύματα που είναι διατεθειμένα να βοηθήσουν αν οι προτάσεις μας διασφαλίζουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις σοβαρών επενδυτικών εγχειρημάτων.
Αν αναλογιστούμε τις θυσίες στις οποίες έχει υποβληθεί ο ελληνικός λαός, είναι προφανές ότι χωρίς την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που μας παρέχονται δεν θα καταφέρουμε να κάνουμε το συντομότερο δυνατό και το αναπτυξιακό βήμα που θα καταστήσει εφικτό τον στόχο της ανάκαμψης της οικονομίας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου