Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από τη σημερινή δεινή κατάσταση με μια νέα ισχυρή κυβέρνηση, εμφανίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς με μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό. «Μπορούμε να πετύχουμε όλοι μαζί, ως υπερήφανοι άνθρωποι, όχι ως μόνιμοι επαίτες. Πώς; Με μια νέα κυβέρνηση που θα έχει νωπή και ισχυρή εντολή. Ποτέ δεν είχε περισσότερο ανάγκη η Ελλάδα εκλογές, απ’ ό,τι τις έχει σήμερα», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τα πεπραγμένα της τελευταίας διετίας, ενώ άφησε σαφείς αιχμές για την αναποτελεσματική πολιτική των Ευρωπαίων ηγετών. «Σήμερα διαχειριζόμαστε τη ζημιά που έγινε τα τελευταία δύο χρόνια», σημείωσε ο κ. Σαμαράς, «διότι το χρέος μας τώρα έγινε μη βιώσιμο. Τώρα, όλοι επιδιώκουν να φτάσει το χρέος, μετά από οκτώ χρόνια… εκεί που ήταν το 2009, όταν ξεκίνησε αυτό το μαρτύριο!», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι «δύο χρόνια δεν άκουσε κανείς τη φωνή μας για αλλαγή πολιτικής. Και σήμερα το τραύμα έγινε πολύ βαθύ για να πω ότι δεν θα πονέσει. Μπορεί να αποφύγαμε τα χειρότερα -και πιο υφεσιακά- από όσα μας ζήτησαν. Κάποια, όμως, δεν αποφεύχθηκαν…».
Αναφερόμενος στην απόφασή του να στηρίξει τις απαιτήσεις των δανειστών μας, ο κ. Σαμαράς είπε: «Ξέρετε ότι ούτε δειλιάζω ούτε υποχωρώ. Όταν όμως γνωρίζω τις συνέπειες, δεν μπορώ να κάνω ότι δεν τις βλέπω. Ιδίως αν είναι τόσο καταστροφικές».
Για το καινούργιο δάνειο, υποστήριξε, «ήταν σκληρή η διαπραγμάτευση και αν γινόταν εδώ και δύο χρόνια, δεν θα ήμασταν σήμερα με την πλάτη στον τοίχο». Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα αυτής της διαπραγμάτευσης, σημείωσε:
1. Αποτρέψαμε την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
2. Ματαιώσαμε την οριζόντια περικοπή των επικουρικών συντάξεων. Παραμένουν άθικτες οι αποδοχές των χαμηλοσυνταξιούχων.
3. Απορρίψαμε τη νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη φορολόγηση των πάντων.
4. Πετύχαμε η μείωση του κατώτατου μισθού να μην επεκταθεί και στους υπόλοιπους μισθούς.
Με το πιστόλι στον κρόταφο, ο Αντώνης Σαμαράς αναγκάζεται να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της κυβέρνησης και της Τρόικας. Όπως λένε συνεργάτες του, δέχθηκε το νέο Μνημόνιο με τα σκληρά μέτρα, θέλοντας να διατηρήσει τη χώρα σε ζωή, έστω και στην εντατική. «Γνωρίζουμε ότι τα μέτρα είναι σκληρά και επώδυνα. Αλλά εδώ που φτάσαμε, δεν γινόταν αλλιώς», λένε και εκφράζουν την ελπίδα τους για μια συνολική άμεση λύση του προβλήματος των χωρών της νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Συγκρίνοντας τον Μάιο του 2010 και το πρώτο Μνημόνιο με το σήμερα, στη Συγγρού επισημαίνουν πως πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές περιπτώσεις και κατηγορούν τον Γιώργο Παπανδρέου για εγκληματικά λάθη, τα οποία, όπως λένε, «σηκώνουν μέχρι και Γουδή».
Στη Ν.Δ. δηλώνουν, παράλληλα, την ικανοποίησή τους γιατί είναι η πρώτη φορά που έγινε πραγματική διαπραγμάτευση. Όπως αναφέρεται σε κείμενο της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος υπό τον Μάξιμο Χαρακόπουλο, «παρά την παραπλανητική "φιλολογία" που αναπτύσσουν διάφορα κέντρα ότι η διαπραγμάτευση δεν είχε ουσιαστικό περιεχόμενο για να καλύψουν την καθολική αποτυχία της πασοκικής διαχείρισης και του Γ. Παπανδρέου, τα αποτελέσματα της διαπραγματευτικής στρατηγικής του αρχηγού της Ν.Δ. είναι ξεκάθαρα και απτά (μείωση κατώτατου μισθού μόνο για νεοεισερχόμενους, διάσωση 13ου και 14ου μισθού, περιορισμό στο μισό της αρχικής απαίτησης για μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, διατήρηση των αντικειμενικών αξιών)».
Η αξιωματική αντιπολίτευση, εξάλλου, θα επιμείνει στην άμεση διεξαγωγή των εκλογών. Το θέμα τέθηκε στην προχθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Αντώνη Σαμαρά, με τον πρωθυπουργό όμως να λέει πως «είναι θέμα που δεν θα εξεταστεί σήμερα, καθώς προέχει η συμφωνία για το νέο Μνημόνιο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου